kornaks

Fylkesmannen i Trøndelag melder:

God årsvekst i hele Trøndelag

Det ligger an til svært gode avlinger av både gras og korn i hele Trøndelag. Det viser en oversikt Fylkesmannen i Trøndelag har fått utarbeidet etter første slåtten. Rapporter fra kommunene og Norsk Landbruksrådgivning Trøndelag melder om til dels svært gode avlingsutsikter for alle våre produksjoner.

Fakta om årsveksten 2019: 

Kornavlingene: Noen tar til orde for et mulig toppår, men alle rapporter fra NLR tilsier avlinger godt over «normalen». Spesielt de som sådde i april kan forvente flotte avlingstall. Vi ser nok, som alltid, til dels store variasjoner da Trøndelag har svært variabelt jordsmonn og mange klimasoner. Fra Namdalen rapporteres om prognoser litt under normalår, men det kan enda rettes opp noe. 

Grasavlingene: Det meldes om svært god 1.slått og med nok fukt så virker både husdyrgjødsel og handelsgjødsel godt. De fleste har nå sikret mye av vinterfôret med denne slåtten. Vi ser nok en del ugras i enga etter den vanskelige sesongen i fjor – både høymolsyre og soleie som kommer der det er en bar flekk, og løvetann og hundekjeks som kommer inn fra kantene, er veldig synlige, men med fornying av enga gir vi graset et forsprang igjen. Slik er jo syklusen.

Grønnsaksavlingene: Høsting i gang og det meldes om bra volum og god kvalitet. For mye regn kan være uheldig, men enda tidlig så utsiktene er gode.

Frukt- og bæravlingene: Det meldes om gode utsikter for både jordbær og bringebær. Mye kart i jordbæråkrene og høstinga så vidt i gang, men viktig med stabilt tørt vær framover for å få den beste kvalitet og smak. 

Les hele saken på Fylkesmannen sin nettside 

Illustrasjonsfoto: Pixabay