Sau 1

Gildt gårdsbesøk hos Solstad

De to siste dagene har Møre og Romsdal Bondelag hatt besøk av Troms Bondelag. Tirsdag var begge bondelagene på visitt hos de 300 sauene i fjøset til Solmund Solstad i Øvre Surnadal, hvor lamminga startet i natt.

I fjor var styret i Møre og Romsdal Bondelag på todagers besøk i Troms, og i år var det nordlendingenes tur til å gjengjelde med besøk hos «søringene». Fylkeslagsrepresentantene har vært på rundtur i Sunndal, Surnadal og Halsa, og har brukt tiden på gårdsbesøk og felles møter.

- Vi møtes for å se, lære og hente inspirasjon av hverandre, sier leder i Møre og Romsdal Bondelag, Oddvar Mikkelsen.

Han opplyser at landbruket i de to fylkene nemlig har mange av de samme forutsetningene og utfordringene, på tross av den store avstanden rent geografisk. Møre og Romsdal og Troms preges begge av typisk distriktslandbruk, hovedsakelig bestående av små bruk med store avstander seg imellom. I begge fylkene er det ku og sau som dominerer, samtidig som det er lite korn og mye gressbasert drift. Mye tid vies til å finne felles ståsted mot de nært forestående jordbruksforhandlingene samt årsmøte i Norges Bondelag.

- Alt under ett har distriktslandbruket vært en taper de siste årene, sier Mikkelsen.

Ett av de to bondelagenes felles mål er derfor å snu trenden mot riktig ressurs- og arealutnyttelse. Østlandet bør snu tendensen fra gress til korn, samtidig som man må forhindre at viktig gressareal i Møre og Romsdal gror igjen, forklarer Mikkelsen.

Samtidig er det alt for lite produksjon av storfekjøtt i Norge, fordi mange ikke ser nytten av å drive med ammeku, supplerer fylkesleder i Troms Bondelag Asgeir Slåttnes. Distriktsvirkemidlene blir derfor en avgjørende faktor.

- Vi må styrke distriktslandbruket for å opprettholde produksjonen, fastslår Slåttnes.  

En holdningsendring må til, mener fylkeslederne. De ser frem mot landbruksforhandlingene i mai, med troen på at de har folket i ryggen, om ikke annet.

- Regjeringen står for litt andre ting enn det vi gjør, sier Mikkelsen.

Slåttnes mener landet trenger flere av Solmund Solstads sort – unge bønder som virkelig står på, på tross av at verken økonomi, ferie eller fritid er typiske trekkplastre hva generasjonsskiftene i landbruket angår.

 

Godt miljø er en drivkraft

I løpet av april og mai venter Solstad nærmere 600 lam. Han har med andre ord en hektisk vår i vente. I tillegg til sauedrifta driver Solstad med kvigeoppdrett, og nå huser han 40 ungdyr tvers over gårdsplassen for sauene i nyfjøset. Det sto ferdig i 2014. Solstad medgir at det er nok å henge fingrene i, men han understreker at han har et solid støtteapparat av familie og venner, samt et godt miljø av flere unge bønder som driver med sau.

- Det er en drivkraft å ha så mange rundt seg, sier han.

Samarbeidet sauebøndene imellom kommer godt med. Solstad anslår at det er rundt 1.300 dyr på beite i Trollheimen. Solstads sauer beiter på prioritert beiteområde, noe som betyr at Statens Naturoppsyn skal kontrollere at det ikke forekommer ynglende jerv i området. En oppgave som naturlig nok er krevende, sier bonden. På nordsida av dalen er gaupa et større, og økende, problem - spesielt de siste to årene, forteller fylkesleder Mikkelsen.

De besøkende bondelagsrepresentantene ville vite hva den unge bonden tenker om fremtida.

- Jeg trenger mer plass, smiler Solstad.

Han ønsker seg nemlig enda et nytt fjøs, så han kan drive med melkeproduksjon slik som foreldrene hans gjorde. Flere sauer står også på ønskelista.

Sau 2 b (690x374).jpg

Solstad har flere saueraser, både norsk kvit sau, pelssau og gammelnorsk spælsau.

Vegard Smenes, Solmund Solstad og Asgeir Slåttnes (690x416).jpg

- Deg skulle vi hatt mange av, sier Asgeir Slåttnes til Solmund Solstad. Til venstre Vegard Smenes fra Averøy, som i likhet med Solstad var nominert til Årets unge bonde 2015.

Oddvar Mikkelsen, Solmund Solstad og Asgeir Slåttnes (690x405).jpg

Fylkesleder i Møre og Romsdal Bondelag Oddvar Mikkelsen, Solmund Solstad og fylkesleder i Troms Bondelag, Asgeir Slåttnes.

Forbipasserende (690x378).jpg

Mor passer på!