tp_leserinnlegg

Leserinnlegg:

Frafall og lærlingeordningen i yrkesfagene

Bedriftsforbundet som representerer interessene for ca. 4.000 små og mellomstore bedrifter vil understreke at regjeringens og regionale myndigheters viktigste oppgave innen skole og utdanning må være at flere elever består videregående skole på normert tid, og at statusen til yrkesfagene heves betraktelig.

I følge Statistisk Sentralbyrå vil vi i 2035 mangle opp mot 90.000 fagarbeidere. Rekruttering til yrkesfagene blir derfor avgjørende. Vi har ingen tro på suksess uten en felles innsats for å heve statusen. Her må myndighetene, næringslivet, skolen og foreldrene bidra.

En undersøkelse fra 2014 viste at 73 % av de under 30år mente at bygg- og anleggsfagutdanningen hadde lav status, 65 % mente det samme om elektrofag og 64 % mente at helsefag hadde lav status.

Det er alarmerende å lese at kun 16 % av et videregående kull fullfører med fagbrev i løpet av fem år.

I regjeringserklæringen fra Høyre og Frp er det en målsetting om 90 % av elevene skal fullføre videregående (studiespesialisering og yrkesfag). Da nytter det ikke bare med et ekstraordinært lærerløft. Vi trenger også et kraftig yrkesfagløft.

Det er ikke nok når enkelte fylkeskommuner har vedtatt et mål om at 75 % av de som søkte lærlingplass skulle få det. Dette tilsier at hver fjerde av de som søker lærlingplass vil bli stående uten plass. Først når det blir lagt til rette for at etterspørselen etter lærlinger blir større enn tilbudet vil vi kunne få den nødvendige statushevingen.

Skolene må få ressurser til å øke antallet undervisningstimer og anskaffelse av tidsmessig utstyr for yrkesfagelevene. Mange av våre medlemsbedrifter som er godkjente lærling bedrifter oppgir at de bruker mye tid og ressurser på teoretisk opplæring og riktig bruk av utstyr. For at flere små- og mellomstore bedrifter skal ta inn lærlinger må arbeidsgiveravgiften på lærlinger fjernes ¨. Samtidig ønsker vi at lærlingtilskuddet fortsetter å øke betydelig i kommende statsbudsjett.
 

Knut Wold

Forbundsleder i Bedriftsforbundet
(med hjertet for de små og mellomstore bedriftene)


Knut Wold.png