Olav Jostein Holten, Mons Otnes, Lars Myraune og Frode Hansen

Forsvar i et sårbart samfunn

Norges Forsvarsforenings president Lars Myraune besøkte mandag Surnadal vidaregåande skole. I kveld tar han opp aktuelle forsvarstema som hybridkrig og cyberangrep på åpent møte.

Myraune viet størsteparten av tiden til å snakke om hybridkrigføring og cyberforsvar, to områder som utgjør en betydelig del av den moderne forsvarssituasjonen. Hybridkrig er en høyst reell trussel også i Norge, ifølge oppdaterte trusselvurderinger fra Forsvarssjefens fagmilitære råd, forteller Myraune.

Han trekker frem Russlands bruk av denne typen ukonvensjonell krigføring på Krim som gir grunn til bekymring. Soldater og spesialstyrker uten kjennemerker og utstrakt tåkelegging av informasjon er typiske indikatorer på hybridkrig. Også ikke-militære midler som infrastruktur, diplomati og økonomi tas i bruk, slik vi har sett eksempler på i Sørkinahavet, hvor Kina prøver å tilegne seg større maritim kontroll. Men eksemplene finnes også langt nærmere vårt hjemland. I mai i år ble Sverige rammet av det som av terrorforskere og etterretningsanalytikere i ettertid beskrev som sabotasjeaksjoner, da flere kommunikasjonssystemer, blant annet nødsentralen, kollapset.

- Dette var nok ikke et direkte angrep på Sverige, men det kan være en test på deres evne til å håndtere slike ting, sier Myraune.

Her hjemme spiller Heimevernet en viktig rolle, hvor de i tillegg til sine standardoppgaver burde fokusere ytterligere på problematikken knyttet til hybridkrig samt indikasjoner på dette i hverdagen, mener Myraune. På bakgrunn av dette tror han det i fremtiden vil bli et tettere samarbeid mellom Hæren og Heimevernet enn hva som er tilfelle i dag.

 

Cyberforsvaret

I 2012 ble Cyberforsvaret etablert, en egen forsvarsgren og militær organisasjon i Forsvaret som drifter, sikrer og forsvarer datasystemer, nettverk, samband og høyteknologiske plattformer. Cyberforsvaret sørger for at de militære systemene er trygge og bistår med kompetanse hvis sivile myndigheter ber om hjelp i tilfelle cyberangrep. Organisasjonen legger dessuten stor vekt på innovasjon og eksperimentering for å hele tiden være i forkant av utviklinga.

Cyberangrep har utallige fordeler sammenlignet med konvensjonell krigføring på land, sjø eller i lufta, som anonymitet, lave kostnader og et raskt handlingsrom. I vårt moderne, digitaliserte samfunn kan konsekvensene potensielt bli enorme. Olav Lysne, leder i Sårbarhetsutvalget, har tidligere uttalt at et land kan tvinges i kne uten å løsne et eneste skudd, men ved å lamme samfunnsinstitusjoner gjennom cyberangrep.

- Vi har blitt så avhengige av det elektroniske spekter at det er helt utrolig, sier forsvarsforeningspresidenten.

Myraune, som er vant med å forelese blant annet ved Luftkrigsskolen, satte pris på å få forelese for skoleelever fra elektrofag, automasjon og politikk. Nå håper han det kommer mange interesserte også til kveldsforedraget kl. 19. Da vil Myraune delta på åpent møte i Svorkasalen på Surnadal kulturhus, i regi av Indre Nordmøre Forsvarsforening. I tillegg til hybridkrig og cyberangrep vil han også snakke om dagens situasjon i Forsvaret.

 

På bildet øverst ser vi f.v. leder i Indre Nordmøre Forsvarsforening Olav Jostein Holten, rektor ved Surnadal vidaregåande skole Mons Otnes, president i Norges Forsvarsforening Lars Myraune og lærer i Politikk og menneskerettigheter Frode Hansen.