Forfattere 1

Forfattertrio fikk Kleivaprisen

Kleivaprisen 2016 ble lørdag kveld tildelt Torbjørn Polden, Erling Myrbostad og Lars Steinar Ansnes for deres arbeid med bøkene om Kvenndalen og Søyådalen.

Det var i kveldssola på Vårsøghelgas Kleivakveld at forfattertrioen ble hedret for «kulturelle og lokalhistoriske føremål innafor kommunen», i henhold til prisens vedtekter.

Den første boka, Kvenndalen med Kvennbøtæla og Engjamarka, Historia - kulturlandskapet - folket, kom ut i 2010. Ikke lenge etter satte prisvinnerne i gang med et nytt bokprosjekt, Søyådalsboka - Utmarkshistorie frå Eidet, som ble lansert under fjorårets Vårsøghelg.

Forfatterne har lagt ned utallige timer med innsamling av stoff, bilder og intervju, for ikke å snakke om selve skrivinga. Og alt er gjort på dugnad. Bøkene tar leseren med på en kulturhistorisk vandring med historier og fakta om blant annet jakt- og friluftsliv, dagligliv, stedsnavn, personer og geologi. Begge bøkene har et særdeles godt utvalg bilder, og Søyådalsboka har til og med innlagte GPS-posisjoner for nesten 900 stedsnavn.

Kleivastyret mener at dette er et viktig og riktig prosjekt, til rett tid. Dette er dokumentasjon fra vår nære fortid. De som har opplevd tiden, eller som bare har hørt historien bli fortalt av de som kom før oss, holder på å bli gamle. Skulle stoffet berges til nye generasjoner slik at vi ikke blir historieløse i vår egen tid, var det viktig at ideen ble satt ut i livet, mener juryen i sin begrunnelse.

 

Over: Arkivfoto fra lanseringa av boka om Kvenndalen.