Folkefest med utemat

Bållukta sprer seg over Igltjønna. Barn danser til folkemusikktoner fra Fjord og Fjell, og fire kokkelag forbereder seg på midtnorsk UteMat-mesterskap. Det er lørdag og selve rosinen i grillpølsa for Norsk Vandrefestival.

Nedenfor vaffelbua lager barna sin egen mat på utekjøkkenet, med en hjelpende hånd fra selverklærte Guste Gaue RindalsTæser (GGRT) fra Rindal sanitetsforening. Store og små kan legge ut på kajakktur på Tjønna, dra på foredrag eller handle lokalmat, ullvarer og kokebøker i det store markedsteltet. Aktiviteten er stor på hele festivalområdet.

Rindalsordfører Ola T. Heggem, som selv har et nært forhold til mat som matprodusent og styreleder i Oi! Trøndersk Mat og Drikke, la stor vekt på frivillighet i sin velkomsttale. Dugnadsånden i Rindal er sterk, noe det velholdte og mye brukte området ved Igltjønna er ett av mange tydelige bevis på.

- Ingen Tjønna uten frivilligheten, og ingen vandrefestival uten frivilligheten, fastslår Heggem.

 

Kokkekamp

Vandrefestivalens klare høydepunkt er UteMat-mesterskapet, hvor fire profflag konkurrerer om å lage enkel og ekte utemat. Råvarene, svinenakke, lammelår og sei, tilberedes med primus, bålpanne – eller steinovn. Sistnevnte er det fosningene Stig Bjørnar Mandal og Bjørn Erik Vangen som har bygd for anledningen, en såkalt sjusteinsovn. Slike ovner burde vært obligatoriske ved gapahuker, rasteplasser og lignende, mener duoen.

- Det handler om å gjøre det så enkelt som mulig for folk når de kommer seg ut. Alle kan gjøre dette når de er på tur, sier Stig Bjørnar Mandal.

Jan Erik Glåmen og Jorunn Aasbø.JPG

Far og datter Jan Erik Glåmen og Jorunn Aasbø fra Halsa har laget mye mat sammen. De skal lage dobbelt opp av lammelår og en fiskerett, hvor Jorunn blir sjef for barneversjonene.

Kristina Svinvik ingr_690x438.jpg

Kristina Svinvik stiller alene, men har definitivt flere ess i ermet. Hun har tatt med seg flere urter fra Svinvika - deriblant pepperrot og bjørnerot fra Svinviks arboret.

Team Ute på tur med primus.JPG

Familielaget Team Ute på tur med primus er sammensatt av blogger og utematentusiast Ragnhild Holø, med mor Marit Moen og samboer Peder Løvik.

Kokkenes innsats blir bedømt av to jurymedlemmer fra tidligere Gastronomisk Institutt, Tommy Raanti og Fredrik Lundgren. De forteller at de spesielt kommer til å se etter kreativitet og bruk av råvarer. Klarer kokkene å bruke råvarer fra sine umiddelbare omgivelser, vil det være en stor bonus. Hvem som går av med seieren blir ikke klart før lørdag kveld kl. 19, når det er duket for festmiddag med prisutdelinger og kåring av Årets Æresvandrer i festtipien. Dette bør du ikke gå glipp av, skal vi tro festivalgeneral Ragnhild G. Tunheim. Billetter kan kjøpes ved ankomst-

Festivalområdet er åpent ut over ettermiddagen – kanskje rekker du en tur? Husk også arrangementene søndag – se program her.

Stig Bjørnar Mandal og Bjørn Erik Wangen.JPG

Stig Bjørnar Mandal og Bjørn Erik Vangen fra FosenMat og FosenKjøtt er klare for kokkekamp.

GGRT.JPG

GGRT-ene Guri Løfald, Grete Elshaug, Ingunn Romundstad og Monica Bolme lager små matpakker som skal legges på grillen.

Magne Seierslund.JPG

Kaptein, friluftsmann og festivalkonferansier Magne Seierslund styrer skuta med stødig hånd.

Tommy Raanti.JPG

Jurymedlem Tommy Raanti observerer kokkene i aksjon.

Lovise, Solvår og mamma Hanne.JPG

Lovise, Solvår og mamma Hanne lar seg fascinere av det Jan Erik og Jorunn lager på utekjøkkenet.

Balder og Monica Gulla
Festival ved Tjønna er ikke bare stas for tobeinte – oslohunden Balder storkoste seg i selskap med Monica Gulla.
Festivalområdet
Sei
Konkurrerende lag
Lammelår
Råvarer
Lokale råvarer
Colonialhaven stiller med svært lokale råvarer.
Surdeig i sjusteinsovn
Bjørn Erik Vangen legger surdeigsboller inn i sjusteinsovnen.