Flyktingkonsulenten i Rindal

Marit Øvergård ble nylig ansatt som flyktningkonsulent i Rindal i 50% stilling. Nå har hun fått sitt eget kontor på kommunehuset. Fra før hadde Marit en deltidstilling ved Rindal Frivilligsentral. Det passer godt å kombinere disse to jobbene, sier Marit. Selv trives hun veldig godt i Rindal. Jeg håper at rindalingene vil ta like godt imot flyktingene som de har tatt imot meg, sier hun.


I august presenterte Trollheimsporten Marit Øvergård som ny leder ved Rindal Friviligsentral. Det kan du lese om her. Nå skal hun kombinere jobben ved frivilligsentralen med 50% stilling som flyktningkonsulent i kommunen.

Marit Øvergård_690x642.jpg
Marit Øvergård utenfor kontoret sitt på kommunehuset i Rindal


Hektisk hverdag

Hverdagen er hektisk for Marit, siden hun fortsatt løper mye fram og tilbake mellom kommunehuset og frivilligsentralen. Da er det en veldig stor fordel å bo så nær begge arbeidsplassene. Men det vil roe seg litt etter hvert som rutinene kommer på plass. Nå har Marit fått sitt eget kontor på kommunehuset i Rindal, det første kontoret til venstre fra resepsjonen i kommunehuset. Her skal ho være å treffe på tirsdager, fredager og annenhver torsdag framover. På Rindal Frivilligsentral hadde ho i utgangspunktet 60% stilling. Men nå har Ann Elin Hess Brønstad tatt over 10% av denne stillingen. Ann Elin vil være på frivilligsentralen annenhver torsdag, når Marit ikke er der. Det er Ann Elin som tar seg av kjøkkenpraten blant annet, forteller Marit.

 

To jobber som passer godt sammen

De to jobbene jeg har nå passer godt sammen, sier Marit. Som flyktingenkonsulent ivaretar jeg den offentlige integreringsjobben når flyktingene kommer, men her vil det også være behov for hjelp fra frivilligsentralen, sier hun. Frivilligsentralen vil også hjelpe flyktingene mye i integreringsprosessen. Det kan f.eks. være å sette dem i kontakt med idrettslag og andre organisasjoner, som kan hjelpe dem med fritidssysler og gjøre dem mer kjent i lokalsamfunnet. Vi har gode forutsetninger for å få dette til i Rindal, sier Marit. Vi har et oversiktig samfunn med mange ulike aktiviteter.

 

Flyktningkonsulent

I Norge er det nå ca 6000 flyktninger som har fått norsk statsborgerskap og venter på bosetting, forteller Marit. Det er ønskelig at flyktingene får tilbud om bosetting innen 6 mnd etter at de har fått opphold i Norge, for enslige mindreårige er det 3 mnd. Vi skal snart i møte med IMDi, sier Marit. Da er det sannsynlig at vi får vite noe om hvem som kommer hit. Jeg tror at de første flyktingene kommer til Rindal før jul, sier hun. Kommunen får ikke bestemme hvem som skal komme hit, men vi har en viss påvirkningmulighet, forklarer Marit. Det tas selvfølgelig hensyn til hvem og hvor mange kommunen har mulighet til å ta imot på det aktuelle tidspunktet. Dersom det kommer enslige flyktninger hit, så vil det sannsynligvis være to eller flere med noenlunde samme bakgrunn, sier hun.

Flyktingene som kommer hit forplikter seg til et toårig løp, med skolegang i Surnadal, forteller Marit. Det vil de få undervisning sammen med flyktinger i Halsa og Surnadal. Mye av undervisningen vil naturlig nok dreie seg om norsk og samfunnsfag. Brannforebyggende arbeid er et viktig tema her i Norge, for å ta et eksempel, sier Marit. 

Halsa har alledere tatt imot flyktinger, mens Surnadal og Rindal har sagt ja til å ta imot flyktinger. Dette er jo kommuner som ønsker seg flere innbyggere, påpeker Marit. Meldal kommune jobber også med dette.

Rindal kommune er helt i startgropa med oplegget for å ta imot flyktninger. Men så langt virker det veldig godt gjennomtenkt, og forberedelsene er godt i gang, sier Marit. Jeg har flere støttespillere i de ulike etatene i kommunen. Det er en veldig stor fordel, sier hun. Både NAV og helsetjenesten i kommunen er viktige partnere i arbeidet. Min jobb blir å kartlegge hvem den enkelte personen er, hvilken bakgrunn vedkommende har, og hva hun/han ønsker for framtida. Det er viktig at både kvinner og menn må ut i lokalsamfunnet og bli kjent.

Marit har arbeidet med flyktinger før, som frivillig, i Trysil. Der arbeidet hun med enslige mindreårige flyktninger, forteller hun. Hun hjalp flyktingene med å skaffe praktiske ting som de trengte, som klær og sko, og hun jobbet med å få i stand fadderordninger for dem. Jeg organiserte også et samarbeid med ungdomsskolen, slik at de fikk bli kjent med ungdommene i Trysil, forklarer Marit. Og så tok hun dem med som flaggvakter på bilbanen når det var bilcross.

 

Du kan bidra

Vi har mye på plass nå, men vi tar gjerne imot hjelp fra lokalsamfunnet, sier Marit. Vi har allerede det vi trenger av serviser, glass og kopper til flyktingene. Men det er for eksempel behov for møbler, gardiner og bestikk. Og vi tar gjerne imot hvitevarer, sier hun. Når vi får vite hvem som kommer, så vet vi også mer om hva som trengs. Hvis du har noe å gi bort, ring meg gjerne på tlf 91712395, så kan jeg vurdere om vi kan ta imot det, sier Marit.

Bedrifter kan får spørsmål om å ta inn flyktinger i arbeidspraksis. Det skal ikke koste bedriftene noe. Her blir selvsagt NAV involvert.

Dette blir spennende, sier Marit. Jeg gleder meg veldig! Vi har gode muligheter for å lykkes med dette her i Rindal, sier hun. Jeg kom jo selv nylig flyttende hit, og har blitt veldig godt tatt imot. Folk er hyggelige og hjelpsomme. Jeg håper rindalingene tar like godt imot flyktningene som de har tatt imot meg, avslutter Marit.