Fit som få!

I helga arrangerte Ståle Sæterbø og co. Fitness Weekend på Trollheimen Treningssenter. 50 aktive deltakere, seks meritterte fitnessutøvere og en solid dose god stemning gjorde arrangementet til en suksess.

Fit som få ingress_690x441.jpg

F.v. Ståle Sæterbø, Ingrid Avelsgaard, Sandra Kjøsnes Jokic, Daniel Dreier, Paul Rusten, Linn Helen Knutsen og Øystein Lillesand.

 

Øystein Lillesand gjennomførte blant annet gruppetimer i spinning. «Spinningguruen» driver eget treningssenter i Malvik, Lillesand treningssenter, som teller 800 medlemmer. Dette senteret var det andre senteret i Norge som kunne tilby spinning allerede tilbake i 1995. Siden den gang har spinning eksplodert i popularitet, og nå er det knapt et treningssenter som ikke tilbyr spinningtimer. Lillesand, som også er aktiv innen kroppsbygging og styrketrening, er en vandrende energikilde. Han innrømmer lett at trening er kjedelig, kanskje spesielt spinning, men sier at det er helt og holdent opp til instruktøren å gjøre timen til en positiv og motiverende opplevelse for deltakerne. Fokus på god musikk, smittende energi og motivasjon til å «pushe» seg selv er nøkkelen, fastslår Lillesand. Han har lenge hatt et tett samarbeid med Sæterbø og Trollheimen, og for noen år tilbake hadde han spinningtime i Surnadal – hvor han, ifølge ham selv, «var seg selv og prøvde et nytt opplegg». Da ble han møtt med stillhet og sjokk. Kanskje ble det hard kost for surndalingene?

 

Surndalingene var desto mer aktive denne helga. Under «panelet» lørdag, hvor fitnessutøverne fortalte om seg selv, sin bakgrunn og sine meritter og ga råd om kosthold og trening, var det en god dialog med mange spørsmål fra salen. Flere fikk individuelle råd tilpasset sin situasjon og hverdag, og de fem utøverne delte villig av sin brede kompetanse og mange erfaringer.

 

Foredrag med Ståle_690x460.jpg

Sandra Kjøsnes Jokic, fersk verdensmester i bikinifitness fra VM i Canada for noen uker siden, bestemte seg for et par år tilbake at hun skulle bli «fit som få». Man kan trygt si at hun har nådd målet, noe som gjelder samtlige av utøverne i panelet. Et annet fellestrekk for de fem er at de kunne fortelle om et punkt i livet hvor de ble «bitt av basillen». Det å oppdage at man kan forme kroppen akkurat slik man vil, med riktig kosthold og trening, var en oppdagelse som endret livet.

Paul Rusten understreker at det de driver med, tidvis er ekstremt, og ikke noe som passer for alle. Men, som Knutsen påpekte, bra mat, nok mat, som passer til din kropp, er noe alle bør etterstrebe. - Kosthold er essensielt i all slags trening og utvikling, sier Dreier. Kjøsnes Jokic kommenterer at et godt kosthold mye baserer seg på å lage sin egen mat. Det er med andre ord lite Fjordland og Toro å finne i kjøkkenskapene hos fitnessutøverne...

 

Utøverne representerte ulike grener innenfor paraplybetegnelsen fitness. Kjøsnes Jokic og Knutsen er utøvere innen bikinifitness, Dreier innen athletic fitness, Avelsgaard innen bodyfitness og Rusten innen bodybuilding. Dreier kan fortelle at det er utallige grener, eller klasser, innenfor fitness. Det kan virke overveldende på de fleste, men fordelen er helt klart at slik kan alle finne sin klasse. Vurderingskriteriene innenfor hver klasse varierer. Høyde, vekt, muskelmasse, teknikk, posering og proporsjonale muskler er blant kriteriene. Felles for alle klasser er naturligvis fysikken. Linn Helen Knutsen legger til at det er helheten som teller - valg av sminke og bikini teller også, så det er ene og alene utseendet som blir vurdert av dommerne. Ingrid Avelsgaard er derfor helt tydelig på at det krever solid mental styrke å drive med fitness.

I tillegg til diskusjon og rådgivning rundt kosthold og trening og informasjon om de ulike grenene innen fitness, var det lørdag og søndag også mulig å trene med utøverne. De viste korrekt teknikk i blant annet knebøy, markløft og hip thrusts.

Sandra instruerer_690x437.jpg

Sandra Kjøsnes Jokic viser korrekt teknikk for en effektiv øvelse som aktiviserer setemusklene.

 

Ståle Sæterbø ønsker at Trollheimen skal være mer enn et treningssenter. Han ønsker på lengre sikt å etablere Trollheimen som et kompetansesenter, hvor man får opplæring og veiledning både i kosthold og trening. Man blir pepret med et vell av dietter og mer eller mindre gode råd for ernæring og kosthold fra media, men Sæterbø anbefaler at man søker hjelp i diettjungelen. Det er svært viktig at man får en grundig forklaring på hvorfor man skal ha sin egen individuelle mat- og treningsplan. Sæterbø fremhever at senteret er til både for mosjonisten, den sosiale, og for den aktive idrettsutøveren. Senteret er en plass for alle, uavhengig av mål. Han håper på å gjennomføre flere arrangement som dette, kanskje blir Fitness Weekend ved Trollheimen Treningssenter mer enn en årlig hendelse?

Fitness ingress_690x425.jpg

Det vil nok denne gjengen sette pris på!