Suksesskake

Fenomenet "surnadalssuksessene"

I løpet av 2015 ble fem surnadalsbedrifter tildelt priser innen hver sin bransje. Mandag var suksessbedriftene samlet for å dele de gode historiene.

Tilfredse medarbeidere

Allan Troelsen, banksjef i Surnadal Sparebank, mener det er viktig ikke bare å markere suksesshistoriene, men også bruke de til å skape stolthet og gjøre hverandre gode, både internt og ovenfor lokalsamfunnet. Sparebanken ble kåret til Årets bank for tredje år på rad, og banksjefen peker på at de ansattes lagånd, og evnen til å ha de gode samtalene med kundene, er hovedelementer i deres suksess.

- Vi må alltid klare å gjøre en forskjell for kundene. Da er det viktig at medarbeiderne trives på jobb, spiller på lag og ser at de alle er med på å bidra til at totalen blir bra, fastslår han.

Lars Jacob Høivik fra Rema 1000, som vant Regionens butikk i august i fjor, trekker i liket med Troelsen frem de ansatte som deres fremste ressurs:

- Uten flinke folk som trives på jobb hadde vi aldri klart det.

Høivik mener slike kåringer forplikter og bidrar til at man må levere enda litt bedre til neste år, noe salgssjef i Talgø, Bjørn Hauglann, er skjønt enig i. Talgø har vunnet flere priser den siste tiden, men det å bli kåret til Årets leverandør av landets største byggevarekjede Optimera var den klart gjeveste.

- Alle trakter etter den prisen. Blant leverandører som leverer for milliarder, kom vi som en liten leverandør og tok «kråkfot» på bransjen. Men nå må vi fortsette å utfordre de store, for vi skal ta et enda større jafs av markedet, fastslår Hauglann.

Hauglanns kollega, marketingsjef Heid Snekvik, tror nøkkelen til å lykkes ligger i kombinasjonen av sterkt kvalitetsfokus og en lokal, «nedpå» forankring.

- Det er en gullpakke som gir oss et fortrinn i forholdet til kunden, og som danker ut de store, sier hun.

 

Kundeforhold er alfa og omega

Butikksjef og medeier i Expert Surnadal, tror bakgrunnen for deres Årets Handler-pris er at alle de ansatte yter det lille ekstra for kundene.

- Vi har et mål om å behandle kundene på best mulig måte, med et smil til alle. Så ser det ut til at surnadalingene vil beholde oss og derfor handler lokalt, smiler han.

Kundeforhold er sentralt også hos Sveen Auto. Blant over 70 Volkswagen-forhandlere i landet ble de kåret til Årets forhandler, en pris daglig leder Lars Kristian Todal beskriver som den høyeste prisen som er å få.

- At vi som er den minste forhandleren skulle få den prisen, det trodde vi ikke, smiler han.

Han røper at Sveen Auto har mottatt priser for kundetilfredshet også i 2013 og 2015, noe som nok er mindre kjent for de fleste. De ydmyke prismottagerne har med andre ord ikke for vane å skryte så voldsomt av seg selv, men medgir at det er responsen fra sambygdingene som har varmet mest. Todal ser at det er viktig å skryte av hverandre, en holdning som får bifall av samtlige prismottagere.

 

Bakenforliggende forhold

Ordfører Lilly Gunn Nyheim og rådmann Knut Haugen er tydelig stolte over hva kommunens næringsliv har prestert. Nyheim hevder at surnadalsbedriftene tar vertskapsrollen på alvor, og at det derfor er stort fokus på arbeidsmiljø og atmosfære. Det gir de positive ringvirkningene hos ansatte og kunder, noe man kan betegne som en fellesnevner for alle suksessbedriftene den siste tiden. Troelsen trekker samtidig frem forhold rundt næringslivet som legger til rette for vekst, deriblant Vårsøg hotell og en kommune som satser offensivt på næring. Sammenlagt gir alle suksessfaktorene et fenomen som Lars Jacob Høivik beskriver som unikt for en liten kommune som Surnadal.

Kathrine Mauset jobber med bedriftsmarkedet i banken, og hun ser en tydelig optimisme i bygdas næringsliv, både hos de som starter nytt og hos de som har eksistert lenge.

- Vi står med rak rygg på Nordmøre. Det tror jeg blir lagt merke til, sier hun.

Samlet_690x392.jpg

F.v. rådmann Knut Haugen, Lars Jacob Høivik (Rema 1000), Heid Snekvik (Talgø), Lars Kristian Todal (Sveen Auto), Bjørn Hauglann (Talgø), Anders Sveen, Svein Mogstad (begge Sveen Auto), Kathrine Mauset, Liv Dalsegg (begge Surnadal Sparebank), Audun Moen Skei og Eva Kristin Solli (begge Expert), Ole Magnus Løwe og Allan Troelsen (begge Surnadal Sparebank).