lilly gunn nyheim reidar brøske marit sognli gladsø

Feiret 150 år med Røde Kors

Lørdag ble Røde Kors sitt 150 års-jubileum markert på torgplassen ved Surnadal kulturhus. Leder i Surnadal Røde Kors, Reidar Brøske, feiret dagen sammen med ordfører Lilly Gunn Nyheim og distriktsleder i Sør-Trøndelag, Marit Sognli Gladsø. 

Røde Kors ble stiftet 4. november i 1865, og 150 års-jubileet markes på ulike måter rundt omkring i landet. I Norges Røde Kors er det per i dag over 300 hjelpekorps og over 7000 godkjente hjelpekorpsarbeidere.

Lørdag markerte Surnadal Røde Kors jubileet på torgplassen utenfor kulturhuset. Hjelpekorpsleder, Lars Polder jr, kunne fortelle at arrangementet ble litt amputert, på grunn av at flere i hjelpekorpset og en del av utstyret er brukt under leteaksjonen som pågår i Åsen i Nord-Trøndelag. Likevel ble det ei fin feiring, og ordfører Lilly Gunn Nyheim fikk æren av å være første gratulant fra talerstolen.

- Surnadal Røde Kors har et godt samarbeid med kommunen, som vi setter stor pris på. Foreningen bidrar med hjelp når kriser oppstår, og det er betryggende å vite at de har kompetansen vi trenger når behovene oppstår. Det fikk vi virkelig oppleve da raset gikk i Todalen for to år siden, sier Nyheim som selv har vært aktivt medlem i Røde Kors.

- Jeg var leder i lokalforeningen til ungdommens Røde Kors, og vet godt at foreningen består av mye mer enn redningsarbeid. Surnadal Røde Kors driver med blant annet besøkstjenester, sosiale turer og integrering. Jeg vil benytte anledningen til å takke Surnadal Røde Kors for et svært godt samfunnsarbeid, sier ordføreren.

Lilly Gunn Nyheim fikk også æren av å åpne "Sett deg ned og slå av en prat-benken" som skal stå utenfor Surnadal Kulturhus. Intensjonen med benken er å slå et slag for den gode samtalen, ansikt til ansikt. 

lilly gunn nyheim reidar brøske benk.jpg
Lilly Gunn Nyheim og Reidar Brøske slo av en prat på røde benken

Surnadal og Rindal Røde Kors er en del av kretsen i Sør-Trøndelag, og distriksleder Marit Sognli Gladsø hadde tatt turen fra Lundemo til Surnadal i forbindelse med markering av 150 års-jubileet. Hun fortalte grundig om historien bak Røde Kors, som startet så tidlig som i 1859.

Under markeringen lørdag, var det flere aktiviteter for barn og voksne på torgplassen. Blant annet stod skadesminking, bamsesykehus, førstehjelpsdemonstrasjon og musikkinnslag  på programmet.

Gøran Bolme var dagens konferansier.

røde kors bamse.jpg
Eirin Husby Aamodt fikk hjelp av mamma Janne Husby til å bandasjere foten på bamse.

røde kors barb aktivitet.jpg
Artige aktiviteter for barna

ronja henden emilie rønning.jpg
Ronja Husby Henden og Emilie Brøske Rønning med sanginnslag

skadesminking1.jpg
Wilfred Ratveit Jacobsen er sminkeassistent, og demonstrerte en "skadet" arm.

skadesminking2.jpg
Kirsti Fugelsøy ble skadesminket på nesen av skadesminkør Ann Magret Bjerkan fra Sunndal Røde Kors