tp_leserinnlegg

Leserbrev fra Harald Egil Folden

Faste skuterløyper

Våre folkevalgte har kommet med forslag om å opprette faste, lovlige traséer for snøskuterkjøring. Men det er helt unødvendig! Her i Rindal har vi allerede faste skuterløyper.

Fra Duvåsen og østover mot Bolmliin kjøres det fram og tilbake i full fart hver eneste vinter. Ulovlig, selvsagt. Men det blir ikke mer lovlig om disse skuterkjørerne henvises til andre steder. Å ta en avstikker fra ei fastlagt løype blir for fristende. Og hvem skal kontrollere det? Å putre avgårde på ei myrflate er ingen utfordring for de som ønsker fart og spenning. Det trenger vi ikke prøveprosjekt for å forstå.

Når verken familiemedlemmer, naboer, grunneiere, politikere, lovens håndhevere eller andre vil eller kan stoppe ulovlig snøskuterkjøring, vil det selvsagt fortsette. De får vel rett de ungdommene som mente at kjører man lenge nok ulovlig, blir det til slutt lovlig. Og: Eventuelle bøter er bare en del av driftsutgiftene. For det viktigste er å kunne dyrke sin hobby. Å kunne gjøre det man har lyst til! At slik skuterkjøring er ulovlig og at den skremmer rådyr og elg og irriterer skigåere, er mindre viktig.

Det er også nylig blitt kjørt opp og ned ved et område hvor det i vinter holder til minst tre hjorter. Det er helt uakseptabelt at dyra blir forstyrret på denne måten. I tida framover vil flere fra Børset følge med på skutertrafikken i aktuelle områder.

Årets tullkjøring er i full gang. Liahytta på toppen av Børsetliin står nå midt i ei stor rundkjøring. Det er fullt av skuterspor på alle sider av hytta. Her tok jeg mine første skiturer for 60 år siden. Uten motorbrøl i ørene. Nå er det annerledes: På helligdagene i fjorårets påske nådde ulingen fra snøskutere helt ned til Børsetgrenda. Også på Sandfjellet var det støyende og hasardiøs skuterkjøring i påska. Ingen stoppet det. Enkel konklusjon: Kommunale vedtak om restriksjoner på dette feltet må håndheves for å ha noen verdi.

Flere har sagt at forslaget om faste skuterløyper er noe av det dummeste som har kommet fra politisk hold. Et halvhjertet, krampaktig forsøk på å regulere ferdselen med snøskuter. Det lukter populisme og vil ikke virke, sies det. Ulovlig skuterkjøring i Rindal vil fortsette, for viljen til å sette en effektiv stopper for det mangler hos folk i deler av bygda. Ingen som bor i Børsetgrenda driver med ulovlig skuterkjøring, heldigvis. Det finnes nok av lovlige fritidsaktiviteter. Også for motorinteresserte ungdommer.

Jeg antar at reaksjonene på dette leserbrevet spenner fra likegyldighet til hånflir. Trøsten er at snart blir motorstøy i naturen erstattet med vakker fuglesang. Og det er noe som alle kan ha glede av!

Med det håpet setter jeg sluttstrek for mine ytringer om ulovlig snøskuterkjøring i Rindal.

Harald Egil Folden