OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Fargeklatt på blå blomst

Sist søndag opplevde jeg en ren sverming av store, fargerike sommerfugler ved hytta i Fosslåtta ved Langvatnet. På ei lita myr der det sto mye blåknapp i blomstring, fløy det en sverm av disse sommerfuglene. Har aldri sett maken, meldte Edgar Kattem til Trollheimsporten 22. august 2006.
De satte seg på de blå blomstene av blåknapp, og var så store at de dekket selve blomsten der de satt. Tipper at vingespennet på sommerfuglene var omkring 5-6 centimeter.

Er det noen av Trollheimsportens lesere som vet hvilken art dette her er? spurte Edgar og fikk svar:

- Sommerfuglen du har på Trollheimsporten i dag er en Admiral (Vanessa atalanta). Det er uvanlig mange av dem i Rindal akkurat i disse dager. Admiralen er en sørlig art som ikke kan overvintre i Norge, men som om våren faktisk flyr hit helt fra Sør-Europa. De legger så egg (på brennesler) og får larver som lever av brennesler. Dersom det er en fin sommer får de en ny voksengenerasjon ut på sensommeren. Det er sannsynligvis slike vi ser nå. Det er altså en sørlig, varmekjær art, og er derfor mest vanlig på våre kanter i varme somre, slik som i år.

Flott bilde!
Mvh Lars Løfaldli

Foruten svaret fra Lars Løfaldli er det tekst og foto ved Edgar Kattem:
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Foto: Edgar Kattem