Eva Landsem_1024x1536

14. desember ved Universitetet i Oslo

Eva Landsem (27) disputerer om rakettdrivstoff

Eva Landsem (27) er utdanna sivilingeniør i kjemi fra NTNU i Trondheim. Ho har spesialisert seg på organisk kjemi, reiste til Oslo og Universitetet der for å ta doktorgrad. Den 14. desember skal ho disputere omkring utviklinga av rakettdrivstoff. - Jeg har prøvd å lage noe som ikke skaper røyk og har fått så bra resultat at Nammo på Raufoss har valgt å investere for å produsere og satse på slikt drivstroff, sier ho.

- Kjempeinteressant
Doktorgraden til Eva Landsem er finansiert av Forsvarets Forskningsinstitutt og Eva har jobba med problemstillinger omkring utvikling av rakettdrivstoff.

- Dette er kjempeinteressant, der jeg jobber med typer kombinasjoner innafor kjemi. Det er både artig og utfordrende, sier ho.

Målet har vært å finne rakettdrivstoff som ikke skaper røyk. - Det er ikke alltid like gunstig, sier ho og kan vise til resultater som Nammo på Raufoss alt har funnet interessant for videre produksjon.

Eva Landsem har studert fram mot denne doktorgraden på rekordtid. Ho bor for tida i Oslo og arbeider ved forskningsavdelinga til Borregaard i Sarpsborg.

Ho har sjøl skrevet dette omkring doktorgraden og det ho skal disputere over 14. desember:
Arbeidet som er beskrevet i avhandlingen er et samarbeidsprosjekt mellom Forsvarets Forskningsinstitutt og Kjemisk Institutt, Universitetet i Oslo.

Ny type drivstoff
Prosjektet har dreid seg om å utvikle en ny type drivstoff for bruk i faststoffraketter. Et sentralt problem for de eksisterende rakettene er at de produserer store mengder synlig røyk på grunn av utslipp av saltsyre under forbrenning av drivstoffet.

Dette fører til at man lett ser hvor raketten kommer fra, noe som er svært uheldig i militære operasjoner. For å lage et røykfritt drivstoff må hovedkomponentene i dagensdrivstoff byttes ut. Dette er utfordrende fordi det stilles en rekke strenge krav til et nytt fast rakettdrivstoff. Det må ha en ytelsetilsvarende eksisterende drivstoff, og blant annet tåle lavetemperaturer (ned mot - 70 °C) og samtidig være robust nok til at det ikke deformeres under bruk og oppbevaring.

Hovedutfordringen i dette arbeidet har derfor vært å finne nye ingredienser som ivaretar disse egenskapene og samtidig gjør at drivstoffet ikke produserer røyk under forbrenning.

Det har derfor blitt utviklet nye ingredienser som er skreddersydd for det røykfrie drivstoffsystemet som dette prosjektet baserer seg på. For eksempel så har det blitt utviklet nye polymerer som fungerer som heftemidler, det vil si som et lim mellom de faste partiklene ogresten av komponentene i drivstoffet.

Det har også blitt syntetisert en organisk forbindelse som fungerer veldig bra som herder fordrivstoffet slik at det kryssbindes og blir fast. I tillegg får drivstoffet veldig gode egenskaper ved bruk av denne forbindelsen.

Ny teknologi
Det har blitt fokusert på å lage disse ingrediensene på en enkel måte som lett kan oppskaleres og lages i større mengder slik at prosessen kan industrialiseres. Denne nye typen røykfrie drivstoff har vist seg å oppfylle de aller fleste krav som stilles.

Resultatene som er oppnådd gir NAMMO Raufoss AS ny teknologi innen rakettmotordrivstoff, som vil bli tatt i bruk i et nytt anlegg som bygges av NAMMO Raufoss AS for å kunne produsere slike røykfrie drivstoff.