Halvor og Eldbjørg Flatekval

Et innholdsrikt år for Øra

Surnadalsøra velforening, også kjent som Øras vel, ser frem til et begivenhetsrikt år. Øramartna, prosjekt Brumelen og «Solvangrom» på Trudvang er bare noe av det Halvor og Eldbjørg Flatekval og resten av ildsjelene i velforeningen har å by på i 2015.

Da Halvor og Eldbjørg kom flyttende til Nygården på Øra jula 2004 oppdaget Eldbjørg snart at hun savnet det yrende livet som definerte Surnadalsøra under oppveksten.

- Jeg var ute og gikk meg en tur, og la merke til at det var så dødt, sier Eldbjørg. – Jeg mintes barndommen med så mye liv på Øra, og begynte å tenke på hvordan jeg kunne gjenskape det. «Hva med en martna?» tenkte jeg da. Resten er historie. Nå er Øramartnan en stor suksess som arrangeres for niende gang 27. og 28. juni i år, og hvor loppemarkedet i Trudvang er det desidert mest populære og besøkte.

- Folk strømmer på, med store handlekurver, smiler Eldbjørg. Halvor er klar for å ta imot nye lopper og oppfordrer folk til å ta kontakt med han for henting eller levering – hele året. Kontaktinfo er å finne nederst i artikkelen. 

I tillegg til loppemarkedet byr martnan som alltid på varierte boder med fokus på lokalt håndverk og mat, underholdning og bryggedans, kunstutstillinger i bedehuset og martnaslotteri med fantastiske premier.

 

Viktige støttespillere

Velforeningen var lite aktiv på starten av 2000-tallet, men Halvor og Eldbjørg satte seg fore å blåse nytt liv i både velforeningen og Øra i seg selv. I dag er Halvor leder for Øras vel, mens Eldbjørg er leder for historielaget og påmeldingsansvarlig for martnan. De er helt tydelige på at de ikke hadde klart å holde aktivitetsnivået for velforeningen oppe gjennom hele året om det ikke hadde vært for alle medvirkende.

Innunder Surnadalsøra velforening finner vi nemlig både et historielag og en egen martnaskomité. Historielaget gir ut heftet Surnadalsøra i gamle dager. Hittil er det utgitt seks årganger, og Halvor Flatekval kan allerede slå fast at det blir en syvende. Heftene kommer ut én gang pr. år, når det nærmer seg jul, og er en av de viktigste inntektsgrunnlagene for velforeningen. Så å si alle årgangene er fortsatt å få kjøpt, med unntak av årgang nr. 2. Denne ble såpass populær at det vurderes å trykke nytt opplag. Heftene er stadig å få kjøpt både på biblioteket, på Hammerkaféen på Domus, eller man kan til og med få heftene tilsendt hvis man tar kontakt med Eldbjørg Flatekval. Hun oppfordrer dessuten sterkt til å ta kontakt hvis man sitter på bilder eller historier fra Surnadalsøra.

 

Ønskedrømmer for Øra

Halvor Flatekval ønsker at det spirende kunstnermiljøet på Øra utvikler seg videre. For å nevne noen finner vi Ellen Hegg og hennes malerier i bedehuset, Marianne Fjærvik og hennes Amfora Design i det gamle samvirkelaglokalene – og skal vi tro Eldbjørg selv blir det nok et atelier i eldhuset på Nygården. Hun har nemlig i årevis festet sin kjærlighet til Surnadalsøra på lerret, og står bak utallige malerier som blant annet er produsert som postkort. Men der det er hjerterom er det husrom, og velforeningen håper både kunstnere og nye beboere vil finne veien til Surnadalsøra.

Prosjekt Brumelen er velforeningens andre hovedprioritet ved siden av martnan. Tanken er å skape et fellesområde for bygdas innbyggere, et rekreasjonssted som i sin tur kan være med å skape bolyst på Surnadalsøra. På området er det planlagt å bygge grillhus, treningstrapp, brygge, flere lekeapparat og skotthyllbane, for å nevne noe. I tillegg vil det komme opp en infotavle om Øras historie.

Prosjektet blir avhengig av en stor andel dugnadsinnsats, påpeker han og kan melde at mange allerede har gitt signal om at de ønsker å bidra. Det er et ambisiøst prosjekt, som krever anselig økonomisk bistand, og velforeningen har et håp om å sikre finansiering gjennom tippemidler og støtte fra Surnadal kommune.

- Vi håper spesielt at området vil tiltrekke seg familier og unge, sier Halvor, men presiserer samtidig at det er et tilbud til hele bygda – ikke bare Øras beboere.

 

Brumelen Surnadalsøra_690x339.jpg

Her ønsker Øras vel å skape fellesområde med treningstrapp og amfi til høyre i bildet og paviljong og brygge ved vannet.

 

Innholdsrikt år

I tillegg til martna og Brumelen-prosjektet planlegger velforeningen Solfest, Høstfest, feiring av 17. mai og julegrantenning i år som før. Snart åpnes også dørene for «Solvangrommet» på Trudvang.

 

I skrivende stund teller velforeningen 152 medlemmer, men de blir gjerne flere.

For innmelding i Surnadalsøra velforening, eller henting eller levering av lopper, ta kontakt med Halvor Flatekval på 92606437 eller halvor-flatekval@netcom.no

For påmelding til martnan (for utstillere og selgere), ta kontakt med Eldbjørg Flatekval på 93697424 eller eflatek@broadpark.no.

 

 

 

Surnadalsøra velforening er nye medlemmer i Trollheimsporten og har dermed sine egne infosider på Porten. De finner du her.

Les hvordan din forening/organisasjon eller bedrift kan bli medlem her.