En seier for allsangen

Allsangen var i aller høyeste grad levende i Bøfjorden grendahus fredag 1. mai. Da var det igjen tid for Vårsangfest hvor 170 gjester fikk en musikkopplevelse av de sjeldne, da Åsskard Kyrkjekor inviterte til allsang, slagermusikk og operaperler.

Siden 1990-tallet har dette vært en årlig tradisjon med hensikt å bekjempe den levende allsangen som en døende kunstform. Etter publikumsreaksjonene å dømme var Vårsangfest en udelt seier i så måte. De 170 oppmøtte lot seg begeistre av en oppvisning i folkelig finkultur ved operaartistene Maria Moen Nohr, Sigrid Vetleseter Bøe og Erik Rosenius, med akkompagnement av tangenttraktør Hedda Hansen Berg.

Men opera var ikke det eneste som begeistret. Det var også rom for ønskekonsert, melodiminner ved arrangør Åsskard Kyrkjekor og Todalskoret samt evergreens fremført av salongorkesteret Hjemmelaget. Sistnevnte skapte god stemning med ypperlige arrangement av primus motor Peder Hønsvik på trekkspill, Michala Jordet på fiolin, Espen Wilhelmsen på gitar og Roger Jenssen på bass.

Trhp e Hjemmelaget_690x485.jpg

Hjemmelaget.

 

I tillegg til å synge pop-perler fra Ønskekonsertens glanstid med sanger fra CD-en Melodiminne, sto kirkekordamene også for bevertning til alle 170 gjester.

- Kaffe- og loddsalg er viktig inntektskilde til det lokale musikklivet, sier medarrangør Bernt G. Bøe. Fredagens sangfest brakte inn hele 27.000 kroner, skriver Tidens Krav.

Bøe vil det jantepregede ordet «finkultur» til livs.

- Her opplever vi at «det seriøse» kommer til sin rett og blir hyggelig og folkelig, sier Bøe. - Dette er en fanesak for det musikkmiljøet vi prøver å drive, enten det gjelder opera, slagere eller kirkemusikk.

 

Som perler på en snor kom både romanser og operasatser da Sigrid Vetleseter Bøe, Maria Moen Nohr og Erik Rosenius fridde, forførte og lokket frem både latter og tårer hos gjestene.

- De evnet nettopp å gjøre «finkulturen» folkelig, som man tydelig kunne se på publikums respons, sier Bernt Bøe. Han trekker dessuten frem pianisten Hedda Hansen Berg og hennes ypperlige teknikk og musikalitet som stødig akkompagnerte operaartistenes krevende krumsprang.

 

Trhp ROSENIUS Erik_690x665.jpg

Fra Mozarts Tryllefløyten fremførte Erik Rosenius Papagenos «Ein Mädchen oder Weibchen» med frieri til damene i salen.

Trhp Boe Sigrid V_690x624.jpg

Fra Dvoraks Rusalka sang Sigrid V. Bøe «Rusalkas Sang til Månen» - på tsjekkisk.

Trhp NOHR Maria Moen_690x591.jpg

Maria Moen Nohr trakterte like godt Halvdan Sivertsen som opera-arier og sang gripende om sjømannsenka Lovisa Lind så tårene rant i salen.