Henningtimen2

En fin time med Henning

Både 8. og 9. klasse fra Surnadal Ungdomsskole var samlet til Henningtimen under Vårsøghelga i dag. Det var en fornøyd gjeng ungdommer som sang med til både «E slåttatæja», «No e sola komma» og «Vårsøg» i Storstuå på Surnadal Kulturhus.

Henning startet timen med å fortelle at han er surnadaling, og at han vet at de som sitter i salen også er surnadalinger. – Bortsett fra de fra Todalen selvfølgelig, for de pleier alltid å påpeke at de er todalinger. -Også de fra Bøfjorden da så klart, sa han før han begynte å fortelle om sin tidlige interesse for klassisk musikk.

Allerede som 11-åring skrev Henning Sommero sin første melodi, som het Tango og denne var nedskrevet slik at han i dag kunne fremføre den nesten identisk med slik den var.  Henning fortalte at selv om han var veldig interesser i klassisk musikk, var ikke kameratene hans interessert i det. Så sammen med de, ble det spilt populærmusikk på selvlagde gitarer. Ola Brattørskogen og han skrev melodien «Can`t you see Mariann», og denne spilte Henning for ungdommene i dag.

Etter hvert begynte Henning Sommero å lage melodier til tekster av Hans Hyldbakk, og «Gravøl i Merradala» var den første han lagde melodi til, fortalte han. Det viste seg at å legge til slagverk og bassgitar til disse melodiene, var en lur ting, og musikken ble bare mer og mer populær.

Surnadal har tradisjon i å synge og folk herfra har vært særdeles flinke til å ta vare på gamle sanger og brakt de videre, fortalte Henning. Og sammen med elevene framførte han «No vil vi søng».  Henning fortalte videre at alt han lager kommer av improvisasjon, og satte dermed i gang med en improvisert sang om elevene i salen og at de kommer fra Surnadal. Gjennom sangen spurte han om hvor mange som kom fra hvor og endte med en skikkelig «Bøverdalsrock» til den ene eleven som kom fra Bøverdalen.

Henning Sommero fortalte at han begynte å studere klassisk musikk, men at han også spilte til dans i denne tiden.  Han dro en tur til utlandet og etter hvert ble det en del skriving av teater- og filmmusikk. Noe han nå har sluttet med, og han fortalte at de siste årene har han gjort som han selv har villet.

Før Henningtimen ble avsluttet snakket Henning om relasjoner ungdommene i mellom. At man er hyggelige med hverandre, viser omtanke og gir gode tilbakemeldinger, men også at man fort kan komme med leie kommentarer.  Han var klar på at han selv som ung, var et typisk mobbeoffer med sin interesse for klassisk musikk og utstående ører.  Og han takker rockemusikken og den gang moderne langt og stort hår, for at han har unngått mobbing.

Henningtimen.png

Henningtimen4.png

Henningtimen3.png