IMG_8651 kopi

Eiendomsskatt i Rindal

Det er vedtatt utvida område for eiendomsskatt i Rindal fra og med 2016, og onsdag kveld informerte økonomisjef Bjarne Nordlund om hva dette innebærer for eiendomshavere i kommunen.

Mange tok turen for å høre om eiendomsskatt i kommunen.

Beregning og fritak
Alle eiendommer vil bli taksert, og eiendomsskatten vil bli beregnet ut fra verdien på eiendommen. Hvor stor eiendomsskatten skal være, bestemmes av kommunestyret i desember hvert år. De bestemmer hvor stor promille av verdien som skal betales (2-7), eventuelt differensiert skattesats. De vedtar også eventuelt bunnfradrag

Noen typer eiendommer er fritatt fra eiendomsskatt, og en av disse er landbrukseiendommer (med unntak av bolighus og garasjer på disse eiendommene - de skal beskattes). Kommunen kan videre bestemme seg for å gi fritak til blant annet nybygde boliger i inntil 20 år etter oppføring, men hvilke type eiendommer som eventuelt skal få fritak, skal opp i kommunestyret etter sommeren.

Bjarne Nordlund.JPGVerdi og metode for taksering
Verdien og takseringa bestemmes for boliger og fritidsboliger av sakkyndig nemnd, som består av leder Marvin Røen, Johan Almås og Rune Løfald, som har erfaring med eiendomsskatt. Næringseiendommer tar konsulentfirmaet ESKAN seg av. Nytt fra 2016 sammenligna med tidligere, er at all næringseiendom blir skattlagt, ikke bare produksjonsverk. Også næringseiendommer uten bygg på blir gjenstand for skatt.

Den sakkyndige nemnda setter retningslinjer og prinsipper for takseringa, og selve befaringene blir gjort av utsendte fra Rindal IL som har fått opplæring i prinsippene den sakkyndige nemnda har satt. Besiktelsen foregår kun utvendig og besiktigerne får opplæring i disse dager. Resultatet av takseringene vil bli sendt ut i oktober-november. Her vil det følge begrunnelse og grunnlag for takseringa. Man kan selv komme med tilleggsopplysninger, eller klage på takseringa. 

Verdien av eiendommen settes ut fra blant annet tilstand, beliggenhet og funksjon. De konkrete retningslinjene til nemnda vil ikke gjøres kjent før befaringene er ferdige og er presentert til kommunestyret. Det skal også vurderes hvor mye hver kvadratmeter skal prissettes. Et eksempel fra Oppdal er 10 000 kr per kvadratmeter bolig, og 20 000 kr per kvadratmeter fritidsbolig. Dette skal den sakkyndige nemnda finne fram til. Det vil også ses på vedlikehold i forhold til størrelse. To like store hus, hvor det ene er forfallent og det andre er nyoppusset, vil få forskjellig taksering. Nye hus vil dessuten være mer verdt enn eldre hus. Det opereres også med to soner for både bolig og fritidsbolig, hvor de to sonene for bolig er rindalsplatået, og alt utenfor. Eiendommene på rindalsplatået vil være verdt mer. For fritidsboliger, skilles det mellom fritidsboliger blant annet med strøm og vinterbrøyta vei og de som ikke har det. Konsesjonsbelagt landbrukseiendom kan få lavere verdi. Det vurderes spesielle regler for store trønderlåner. Det gjøres oppmerksom på at hele landbrukseiendommer vil bli oppmålt selv om de ikke skal beskattes. Dette for å kunne få en mest mulig oppdatert matrikkel som en bonus av befaringene.

E-post i ustand
Det har blitt sendt ut generell info prosessen framover, og der har man skullet sende mail til eiendomsskatt@rindal.kommune.no for å melde i fra om man ønsker å være til stede under taksering. Nordlund kunne imidlertid informere om at denne adressa ikke har fungert før i helga, så de som har sendt mail før den tid, rådes til å sende igjen, eller ta kontakt på annet vis. 

Eiendomsskattvedtekter kan finnes på nett her. 

Informasjonen som ble sendt ut til eiendomshavere finner du her.