Du er bra nok!

Det var budskapet når Surnadal Sanitetsforening inviterte til åpent møte om det å være gode voksne rollemodeller for barn og unge som lever i en tid hvor det er et voldsomt fokus på kropp og utseende.

Norske Kvinners Sanitetsforening (NKS) har siden 2014 satt fokus på skjønnhetstyranniet som representerer en av de viktigste utfordringene knyttet til jenter og kvinners helse og livskvalitet i dag. NKS arbeider for at barn og unge skal ha et godt forhold til seg selv og kroppen sin ved å gi foreldre råd for å styrke barnas selvbilde, fokusere på andre kvaliteter enn kropp og ha et kritisk forhold til reklame og livsstilsråd. I fjor satte foreningen i gang aksjonen "Lei av å bli lurt", hvor de krevde merking av retusjert reklame, og i år er fokuset rettet mot voksne som gode rollemodeller i kampen mot skjønnhetstyranniet.

NKS har felles nasjonal kampanje i uke 39 med dette som tema, og torsdag kveld inviterte Surnadal Sanitetsforening til åpent møte i Kløverstua sine møtelokaler. 

De rundt tjue som tok turen til Kløverstua torsdag kveld fikk først se en opplysningsfilm med psykiater Anne Kristine Bergem, relasjonsterapeut og sanitetskvinne Dora Thorhallsdottir og helsesøster Sissel Irene Thon. Filmen oppfordret voksne til å lære barn og unge til å bli kritiske til medias idealkropper, for å motvirke jakten på et ideal som er urealistisk. Det er langt viktigere å sette fokus på det kroppen kan, og ikke hvordan den ser ut. Om du som voksen velger å fikse på egen kropp, forteller du samtidig at du ikke er god nok som du er. Ingen barn blir født med et negativt kroppsbilde. 

mette mikkelsen webjørn holten ellinor bolme_690x526.jpg
Initiativtakerne Mette Helen Mikkelsen og Elinor Bolme i Surnadal Sanitetsforening sammen med Webjørn Holten

Ditt beste er godt nok. Alltid!
Webjørn Holten jobber som spesialpedagog på Øye skule, og har lang erfaring med å jobbe med barn og unge både på arbeid og i fritiden gjennom sitt engasjement i lokalfotballen. Hans foredrag under NKS-møtet var inspirert av den amerikanske psykologen Albert Banduras teori om modell-læring. Ifølge Bandura etableres personligheten i stor grad gjennom modell-læring eller observasjonslæring. Han legger også stor vekt på betydningen av personens tro på egen mestringsevne.

- Vi som ansvarlige voksne har en veldig viktig oppgave med å gjøre barn og unge rustet til samfunnet vi faktisk lever i. Sannheten er at det er et "steinhardt" samfunn, og det må vi forholde oss til. Ved å være gode rollemodeller for egne og andres barn kan vi bidra til at de blir trygge på seg selv, sier Webjørn.

Holten understreket viktigheten av å rose barn som er snille med hverandre.

- Det å være snill er en av de viktigste egenskapene vi kan utvikle. Man kommer langt med å være snille mot hverandre, og det er viktig for utviklingen av sosiale ferdigheter. Mye tyder på at mennesker som i voksen alder viser hjelpsomhet og sjenerøsitet ovenfor andre, hadde foreldre som også selv praktiserte hva de lærte.

- Det viktigste vi som voksne kan fortelle våre barn er at du er god nok som den du er. Du er mer enn bra nok for oss som er i rundt deg. Har du gjort ditt beste, så har du gjort nok, sier Holten.

Dette var Surnadal Sanitetsforenings aller første arrangement. Foreningen startet opp i mai i år, og teller rundt 20 medlemmer. De ønsker flere med på laget, både damer og herrer. Ta kontakt med leder Siri Vullum om du ønsker å bli aktivt medlem eller støttemedlem. Alle er velkommen!

Surnadal Sanitetsforening ønsker å takke Landsbrukshuset som sponset gratis leie av møterom. 

webjørn holten engasjert.jpg