ks sept

Kommunestyret i Rindal:

Dialogmøte med enhetslederne

Tirsdag var det dialogmøte mellom politikerne og enhetslederne i Rindal kommune. Her fikk kommunestyremedlemmene informasjon og innspill fra enhetslederne. Det tar de med seg videre i budsjettarbeidet.

Tidligere år har det vært ett dialogmøte med livsløpskomiteen og ett dialogmøte med ressurskomiteen. Nå har man en ny politisk struktur i Rindal. Ansvarsområdene som disse to komiteene tidligere hadde fordeles nå på formannskapet og det nye driftsstyret. Dermed er det naturlig at hele kommunestyret, pluss øvrige medlemmer av driftsstyret, deltar på dialogmøtet med enhetslederne i kommunen. Et slikt møte innebærer stort sett informasjon og innspill fra enhetslederne til politikerne, men det gir også politikerne anledning til å stille spørsmål.

Trollheimsporten var med på deler av møtet tirsdag. Vi oppsummerer litt av informasjonen fra de største og viktigste delene av kommunens virksomhet, når det gjelder økonomi, utfordringer og framtidsutsikter.


Helse og omsorg v/ Grete Ranes Heggem

Helse og omsorg er nå omorganisert til en stor enhet, med Grete Ranes Heggem som enhetsleder. Dette er den desidert største enheten i Rindal kommune, og den utgjør omtrent halvparten av kommunens budsjett. 

Ønske om ny legehjemmel

Kommuneoverlege Mari Wold orienterte om behovet for en ny legehjemmel i halv stilling i Rindal. Det blir opp til politikerne å avgjøre om det er rom for dette.

De to kommunelegene i Rindal ser absolutt behovet for en ekstra legehjemmel, og de ønsker å få styrket fagmiljøet. Dette innebærer ikke store kostnader for kommunen, siden bare en liten del av legenes lønn er kommunal. Legene er i hovedsak selvstendig næringsdrivende.

Hver av de to kommunelegene jobber i utgangspunktet fire dager i uka på kontoret i Rindal og en dag i uka ved sykehuset i Orkdal. I tillegg jobber de en del på helg ved sykehuset, men har ikke hatt mulighet til å ta ut avspasering for dette. 

Legene bruker også en del tid etter vanlig kontortid på ulike typer av dokumentasjon, der det stadig kommer nye retningslinjer og krav. Det kan være attester for personforsikringer, dokumentasjon for førerkort og diverse søknader mv. Flere flyktninger i kommunen gir også en del merarbeid for legene.

Legene må i tillegg delta på diverse kurs og møter. I slike tilfeller, samt ved ferieavvikling, avspasering og arbeidsdager ved sykehuset, er det bare en lege til stede i Rindal. Det er en svært sårbar situasjon. Man risikerer at kommunen står uten lege enkelte dager, noe som faktisk ikke er lov.

Mari Wold opplyste at det er rom for en ny legestilling i opptil 60-70% i Rindal.

Omstillinger i helse- og omsorgstjenesten

Grete Ranes Heggem orienterte om omstillingsprosessen som helse - og omsorgstjenesten har vært igjennom. Hun fortalte at lederteamet innenfor helse og omsorg fungerer svært godt. Hun hadde også mye godt å si om de øvrige ansatte, som stiller opp på jobb med godt humør og gjør en kjempejobb.

Nå er det blant annet er det opprettet et nytt forvaltningskontor. Ellers er det lagt ned 5 sengeplasser på Rindal Helsetun, og noen ansatte er omplassert. I tillegg er det foretatt en del nyansettelser, både i nye og tidligere stillinger. Man har blant annet fått på plass ny skolehelsesøster (deltid) og en nattevaktstilling i hjemmetjenesten, noe som har vært ønsket lenge.

Innenfor helse og omsorg har man hatt ganske høyt sykefravær over tid. Grete Ranes Heggem tror at dette delvis skyldes at mange av de ansatte er godt voksne og har jobbet med dette i mange år, også i en tid da man ikke hadde så mange gode hjelpemidler som nå. For tiden er det litt problemer med å få tak i vikarer, siden mange av vikarene har flyttet ut for å ta utdannelse. Man håper og tror at mange av dem vil være disponible i helger og ferier, og komme tilbake til bygda etter endt utdannelse.

Helse- og omsorgslederen ser en del utfordringer framover, da det stadig kommer nye krav til hvilke tjenester kommunen skal tilby. I tillegg har man en del investeringsønsker for å kunne bedre tilbudet til brukerne og lette hverdagen for de ansatte.

Vanskelig å få budsjettet i balanse

Å få lagt fram et budsjett i balanse er en stor utfordring innenfor helse og omsorg. Ett av innsparingsforslagene går ut på å legge ned ytterligere 4 sengeplasser ved Rindal helsetun. Nedleggelse av enda flere sengeplasser medfører en rekke ulemper, og vil øke trykket på hjemmetjenesten. Men man vil i alle fall få bort det siste dobbeltrommet ved helsetunet.

Hjemmetjenesten i Rindal har godt med ressurser i dag, og god sykepleierdekning. Det ligger i tiden at man skal gå mer over på hjemmebasert omsorg, men det er så langt ikke langt inn mer penger til hjemmetjenesten i budsjettet.


FDV bygg og anlegg v/Nils Heggem

Teknisk leder Nils Heggem orienterte om arbeidet innenfor FDV bygg og anlegg. Dette er også en av enhetene som strever med å holde budsjettet. I de siste åra har det blant annet gått ut over sommervedlikehold på kommunale veger. Men det har vært utført vesentlig mer sommervedlikehold i år enn i fjor.

Også på dette området er har man en lang liste med ønsker om investerings- og driftstiltak. Det gjelder blant annet teknisk utstyr, vedlikehold av bygninger, oppgradering av vassverk og renseanlegg og reasfaltering av kommunale veger.

Eventuelle innsparingstiltak kan være å stenge bassenget i Rindalshuset, eller å stenge Øvre Rindal kapell. Dette er alvorlige tiltak som politikerne etter hvert må ta stilling til.

IMG_6347.jpg

Siden Øvre Rindal skole er lagt ned skulle man kanskje tro at man sparer en del driftskostnader på bygget. Men driftskostnadene har i stedet økt, siden barnehagen har tatt en større del av bygget i bruk. Barnehagedriften krever bedre renhold enn det som var nødvendig for skolen. Voksenopplæringen er også flyttet til Øvre, så hele bygget er fortsatt i bruk.

Kostnader ved drift av kommunale boliger

Når det gjelder kommunale boliger er det vanskelig å hente inn husleieinntekter som dekker kostnadene ved boligene. Det er flyktninger som bor i mange av de kommunale boligene, og det er begrenset hvor mye de kan betale i husleie. 

Kommunestyret har vedtatt å ta imot et viss antall flyktninger, så kommunen er uansett pliktig til å skaffe bolig til dem. Plansjef Sivert Dombu påpekte at kommunen får tilskudd for å bosette flyktninger. Dette må være med i regnestykket, selv om man ikke dekker inn alle bokostnader med husleie. Dombu påpekte også at bosetting av flyktninger er et helt nytt arbeidsområde for kommunen, så økonomien i bokostnader og husleieinntekter vil nødvendigvis være forbundet med noe usikkerhet.

Flere av de kommunale boligene er gamle og i svært dårlig stand. Vedlikehold er høyst påkrevet, og må prioriteres i budsjettarbeidet. Det gjelder blant annet Hyll ("hønhusa") og Or (den gamle Frivilligsentralen). Det kan etter hvert bli aktuelt å rive en eller flere av de gamle boligene og bygge nytt, siden leilighetene er så nedslitt at det kanskje ikke er lønnsomt å oppgradere dem.

Nils Heggem påpekte at det ikke er rom for innsparinger på lønnsbudsjettet innenfor FDV bygg og anlegg. Dersom lønnskostnadene kuttes må man også stenge bygninger, mente han.
 

Skole v/Jon Brønstad

Rektor Jon Brønstad orienterte om Rindal skole og budsjettarbeidet der. Voksenopplæringa hører også inn under denne enheten. Voksenopplæringa er et nytt arbeidsområde for kommunen, og det er noe usikkerhet forbundet med kostnadene her. Så lagt har voksenopplæringa kostet noe mer enn antatt, men det kan forandre seg når det kommer flere flyktninger hit, så man får utnyttet ressursene bedre.

Jon Brønstad fortalte at skolesammenslåinga har gått greit, med mange gode krefter i sving gjennom hele prosessen. FDV stilte opp akkurat da lærerne hadde tid, så det har vært et godt samarbeid.

Det som bekymrer Jon Brønstad mest for tiden er at elevtallet i Rindal går ned år for år.

Skolen har klart å holde seg innenfor budsjett så langt i år, og man regner med å holde seg innenfor rammene ved utgangen av året også. Det ser ut til å være rom for innkjøp av datamaskiner til en del av elevene. Skolen må holde tritt med den teknologiske utviklingen, så innkjøp av datamaskiner er nødvendig.

Rindal skole har for tiden ca 25 lærerårsverk til rådighet. Rektors utfordring er å finne en balansegang, der elevene får den hjelpa de trenger på en mest mulig effektiv måte.