Godtavarrate

"Det E Så Godt Å Varra Te"

Lørdag 13. februar arrangerer Surnadal Konseptutvikling (SKUV) konserten "Det E Så Godt Å Varra Te" i Storstuå på Surnadal kulturhus. Flere kjente lokale musikere, deriblant Lisa Flostrand, Sigrid Vetleseter Bøe, Gøran Bolme og Ola Magne Ansnes tolker Hans Hyldbakks diktning.

- Det slår oss hvor mange allsidige og ulike musikalske uttrykk som har blitt brukt sammen med diktningen til Hans Hyldbakk. Vi i SKUV vil gjerne sette litt fokus på de ulike uttrykkene og prøve å finne ut hva det er med Hans' diktning som gir inspirasjon til så vidt forskjellige komponister, tolkere og musikkstiler. Det er alt fra Vårsøg til Per Holten sin pop med "Det E Så Godt Å Varra Te" og Karstein sin viserock med "Feskaren Jakob" på "Stemmer Fra Surnadal"-CD-en fra 2011. Dette er en veldig interessant innfallsvinkel til Hans sin diktning. Hans er mye tonesatt, og det interessante er at det er så vidt ulike musikalske uttrykk som er kommet til på bakgrunn av diktningen hans. Vi kan spore en av de første komposisjonene helt tilbake til 1930-tallet med Eiliv Gullbrandson sin melodi for kor til teksten «Stille Å». Dette verket ble til og med spilt i radio på den tida, sier Øyunn Aune i SKUV.

Som komponister og vokalister har SKUV fått med seg Sigrid Vetleseter Bøe, Lisa Flostrand, Toril Moe, Ole Magne Ansnes, Karstein Mauset, Torstein Snekvik, Gøran Bolme, Per Holten, Svanhild Husby og Rolf Hindhammer.

- Rolf er nok den som har uten sammenlikning har laget flest toner til tekster av Hans, om lag 60 viser, og vi er veldig glade for at også han er villig til å bidra til mangfoldet i konserten vår, sier Aune.

- Vi ser for oss en god blanding av «klassikerne», fra komponister som Sommerro, samtidig som vi tilfører noen nye tilskudd som vi har blitt kjent med for eksempel gjennom ”Perikom", ”Stemmer fra Surnadal” og Sigrid Bøe og Gøran Bolme sine komposisjoner til Russerevyen 2015 som hadde Hyldbakk som gjennomgangstema. Her fikk vi en del flotte, nye melodier på noen av hans tekster, som omhandlet «Ørabrannen», «Stykkjet», og «Reprise».

Svein Sæter har takket ja til å stille som konferansier, og vil binde det hele sammen, både med litt historisk info og anekdoter og bilder, samt korte samtaler med artister og komponister underveis mellom sangene. Her vil Svein ta tak i hva det var ved akkurat denne teksten som gav komponisten inspirasjon til å skrive denne melodien til. I tilfeller hvor andre enn «komponisten sjølv» framfører sangen, vil han også ta tak i selve tolkningen til vokalisten, forteller SKUV.

- Overskuddet vi gå uavkortet til SKUV, og være en viktig del av sparingen for å investere i et profesjonelt lydanlegg for SKUV. Slik kan vi høyne kvaliteten på arrangementene våre, spesielt til de lokale musikk- og kulturkreftene, og være med på å etablere SKUV-scenen som et høykvalitetstilbud. SKUV sitt overordna mål er å jobbe for å fremme lokal og regional musikk og kultur, og dette konseptet treffer godt i så måte, avslutter Aune.

Konserten blir lørdag 13. februar klokken 20-21.30. Vårsøg Hotell stiller med kjøtt å påsse-buffet og andre sosiale muligheter etter showet. Den kulinariske kulturen er altså like lokal som den åndelige kulturen denne kvelden!

Kjøp billetter her!