Bodil Gjeldnes i fjæra

Bli med på Strandryddedagen

Våren er for alvor i anmarsj, og etter en vinter med mye ruskevær og sterk vind har det kommet en del avfall på strendene. Bodil Gjeldnes, miljøvernrådgiver i Surnadal kommune, oppfordrer derfor alle som en til å delta i den nasjonale kampanjen Strandryddedagen.

Den offisielle Strandryddedagen arrangeres 9. mai av foreningen Hold Norge Rent, og har blitt gjennomført årlig siden 2011. Antallet deltakende har økt drastisk alle årene, fra å starte med ca. 2000 i 2011 til 12.000 i 2014. I fjor ble det ryddet nærmere 133.000 kg med avfall, kan vi lese på Hold Norge Rent sine nettsider. På nettsidene kan man registrere seg som rydder og registrere ryddeaksjoner og funn ved å klikke seg frem til Surnadal på kartet. Da trenger man riktignok en aksjonskode - den fås hos Bodil Gjeldnes. Hun vil nemlig vite om arrangerte aksjoner i kommunen.

- Jeg håper grunneiere, hytteeiere, lag og organisasjoner kan gå sammen ikke bare 9. mai, men også andre dager, til å rydde i sine strandsoner. Søppelsekker kan settes ved hytterenovasjonscontainere, og hvis man tar kontakt med meg får jeg HAMOS til å hente avfallet, sier Gjeldnes.

 

I tilfelle du skulle trenge overbevisning om hvorfor slike aksjoner er viktige, gir Hold Norge Rent 10 gode grunner til å bli med på strandrydding.

Gjeldnes kan opplyse om at plast kan ta hundrevis av år å bryte ned i naturen. Det blir alltid liggende igjen ørsmå plastpartikler i systemet, som kommer inn i næringskjeden. Fisk kan for eksempel forveksle mikroplast med plankton. Større plastavfall forårsaker store skader på livet i havet og inneholder ofte giftig avfall. De vanligste gjenstandene man finner på strandrydding er isopor, tau og plastflasker. Bli med på Strandryddedagen 9. mai og registrer Surnadals strender på kartet! Mer info finnes også på Strandryddedagen på Facebook.

 

 

 

Trollheimsporten vil også gjerne vite om større ryddeaksjoner. Ta kontakt med Eva Rønning på eva@trollheimsporten.no.