klæbubesøk1

Besøk fra Klæbu

Tirsdag 6. oktober hadde flyktningetjenesten i Rindal besøk av flyktninger som er bosatt i Klæbu kommune. Klæbu er på lik linje med Rindal en relativt fersk kommune når det gjelder bosetting av flyktninger, så det var greit å utveksle litt erfaringer og tanker rundt dette. 

Klæbu kommune har bosatt 10 personer, og ni av disse var med til Rindal. De er alle fra Eritrea, så vi serverte derfor tradisjonell eritreisk mat til middag. Til lunsj hadde Suldano Hussein Mohamed fra Rindal laget somalisk samosa. I tillegg hadde Abdisamad Gelle Farah og Ahmed Osoble Hassan bakt rundstykker. Rådmann Birgit Reisch og ordfører Ola T. Heggem spiste lunsj sammen med oss.

klæbubesøk2.JPG

Klæbubesøk3.JPG

Klæbubesøk17_690x838.jpg

Klæbubesøk15_690x665.jpg

Foruten lunsj og middag hadde vi en omvisning i Rindalshuset, der voksenopplæringen holder til til daglig. Videre gikk turen til Rindalshallen (som de misunnet oss veldig), Tjønna, sentrumsområdet og museet.

Klæbubesøk4.JPG

På museet fortalte fadder Solveig Grytbakk historien om hun som ble kalt Marit Ringebu, som bodde i eldhuset og reiste rundt på gårdene og bakte flatbrød. Hun frøs i hjel på fjellet på tur hjem fra jobb i en dag. Vi snakket også litt om hvordan Norge var før i tiden, og at fattigdom ikke var ukjent her til lands for ikke så altfor lenge siden.

klæbubesøk5.JPG

Vi avsluttet før middag med å spille volleyball i Rindalshuset. Der måtte vi bite i det sure eplet og gå på et hjemmetap mot Klæbu.

klæbubesøk6.JPG

Middagen var eritreisk injera og kebab med masse tilbehør. Dandert med chili ble dette en litt sterk men veldig god opplevelse. Eden Shmangus Berhe og Yorusalem Mesfun Mebrahtu sto for middagen. Etter middag ble det servert eritreisk kaffe med påspandert twist fra våre venner i Klæbu. Vi avsluttet dagen på språkkafe på Puzzlebua i sentrum, hvor vi tok en presentasjonsrunde av oss selv og snakket om hvordan vi gjør ting i de forskjellige kommune. Det var mange spørsmål om utdanning og arbeidsliv.

klæbubesøk8_690x460.jpg

klæbubesøk7.JPG

Klæbubesøk16.jpg

klæbubesøk11.JPG

klæbubesøk12.JPG

Språkkafeen drives av Mali Nerbu Løfald fra frivilligsentralen og John Michael Kirkholt fra 10. klasse ved Rindal skole, som har valgfaget "innsats for andre". Gjestene fra Klæbu syntes vi hadde mange fine fasiliteter i Rindal, og alt innenfor korte avstander. Alt i alt var dette en kjempedag for oss. Været var absolutt på vår side, og det gjorde dagen enda bedre. Vi ble ønsket velkommen til Klæbu, så vi ønsker gjerne å ta turen dit.

klæbubesøk13.JPG

klæbubesøk14.JPG


Tekst og foto: Odd Are Moe