Gattari Hatvik_690x442

Begocidis brukthandel i Bukta

Når du kjører fv 65 gjennom Rindal kan du nesten ikke unngå å legge merke til dette huset. Omtrent midt i bygda ligger det, litt øst for Trøknaholt Camping og Schankes Trofedesign. Her bor Jonathan Begocidi, og i sommer har han startet brukthandel. Her kan du finne det meste av gamle saker og ting, møbler, pynteting, suvenirer, håndarbeid, smykker og mye mer.

Trollheimsporten tok en tur for å se hva som er til salgs hos Jonathan, i Gattari Hatvik, som han har kalt butikken sin. Her treffer vi en hyggelig og pratsom vert, men nei, han skal slett ikke være med på noe bilde!

Brukthandelen er åpen hver dag unntatt torsdag, forteller Jonathan. Han må ha fri en dag i uka.

Første oversikt_690x444.jpg
Jonathan har virkelig et innholdsrikt bruktmarked bak huset sitt

Anneli Aasbø_690x476.jpg
Anneli Aasbø fra Byneset tar seg god tid på brukmarkedet.

Så møter vi en kunde som er innom, Anneli Aasbø fra Byneset i Trondheim. Hun har vært på søskenbarntreff i Surnadal, forteller hun. På vei nedover dalen la hun merke til brukthandelen, og da bestemte hun seg for å ta en tur innom på vei hjem. I dag har hun satt av litt tid, for her er det mye å se på. - Jeg ser etter noe fint, noe koselig, noe jeg faller for, sier hun. Kanskje noe fint å henge på terrassen. Og her er det mye å velge i.

Hestebil_690x392.jpg

I dag er det litt rotete her, sier Jonathan, mer rotete enn ellers. Jeg bærer mange av varene ut og inn, sier han. Mange av varene han ønsker selge står ute på dagtid, eller i en av bodene han har bak huset. Her har han både en gammel hestebil, en brakke, og to campinghytter som tidligere sto på Trøknaholt camping. Hestebilen måtte jeg spyle mange ganger, sier Jonathan. Men nå har den blitt ren og fin, med sofa og alt, den har nesten blitt som en hybel, synes han.

Turistene synes dette er artig, sier Jonathan. Og selv synes han det er artig å få besøk av turistene. Jeg har samlet på suvenier i mange år, sier han. Det skal være ordentlige suvenirer, ikke plast fra Kina. Her hos meg slipper folk å kjøpe nytt søppel. Men de kan kjøpe gammelt søppel, kvalitetssøppel, sier han. Nå har han begynt å selge noen av suvenirene videre til turistene som er innom. Noen polakker som var innom kjøpte Rindal kirke for 20 kr, forteller han. Men jeg synes ikke det er så mye turister her. Det er nok mest lokale folk som er innom, og folk som kjører forbi i ett eller annet ærend og legger merke til stedet.

Inngang_690x457.jpg

Jeg har varer i alle prisklasser, forteller han. Verdien er alt fra 0 til 150.000 kr. Den billigste tingen er gratis, og så har jeg noen verdifulle antikviteter som jeg tar godt vare på, forteller han. Men for meg kan en gjenstand til 5 kr også være interessant, tilføyer han. Jeg har sluttet å slippe folk inn i huset, de rotet for mye rundt. Plutselig var de inne i kjøkkenskapene. Nå får de være ute. Men hvis de er interessert i spesielle ting, så kan de spørre, for jeg har mye inne også, som håndarbeid, klær, smykker og sølvtøy. Jeg har samlet i mange år, sier han. Huset var helt tomt da jeg kjøpte det, ca rundt år 2000. Nå er det helt fullt av ting. Jeg drar rundt på auksjoner og handler. I desember er det kjøpestopp, sier Jonathan. Desember er handlemåned for de fleste, men da handler ikke jeg. Men det spørs om jeg må utvide den kjøpestopp-perioden, sier han, og ser megetsigende rundt seg...

Grunnen til at jeg startet brukhandel er at det ble for fullt i huset, sier han. Jeg skulle ha overnattingsbesøk, men det var ikke mulig å finne en sengeplass i huset. Jeg har drevet antikvitetshandel før, i Oslo, forteller han. Det holdt jeg på med ett år. men jeg likte ikke bransjen. Jeg mangler kremmergenet. - Men det er kanskje en fordel... Jeg er ofte fornøyd hvis jeg får tilbake samme pris som jeg selv betalte, sier han. Og han husker prisen på imponerende mange av gjenstandene rundt seg. Hvis du skal få godt betalt for antikviteter så er det jo netthandel og nettauksjoner som er tingen, sier han. Men jeg liker ikke at det har blitt så vanlig å selge de beste gjenstandene på Finn.no. Det blir jo ikke like mye stas for oss som er interessert i aktikviteter å gå rundt i brukhandlene hvis alle godsakene forsvinner på Finn.no.

Skimuseum_690x366.jpg

Jeg har min egen filial av Rindal Skimuseum her, forteller Jonathan, og viser fram en liten samlig av ski- og sportsrelaterte saker og ting. Dette hadde jeg lenge før Rindal Skimuseum åpnet, påpeker han.

Navnet mitt er nok spesielt sier, Jonathan Begocidi. Han har valgt navnet selv. Det er indiansk, sier han. Han har ikke indianske aner, men kan ikke helt si hvor han kommer fra. Han har nok bodd mange steder før han slo seg ned i Rindal. En fargerik personlighet er denne mannen, og han har mye å fortelle. Vi kan absolutt anbefale å ta en tur og se på samlingene hans. De fleste vil kunne finne noe interessant her.

Man kan nesten ikke unngå å  legge merke til eiendommen til Jonathan når man kjører forbi, på grunn av allle de fargerike dekorasjonene han har hengt opp rundt omkring. Jeg er nok litt klovn, sier han, og litt melankoliker også, med en god porsjon galgenhumor. Og jeg er født motstrøms, sier han. Og hvis du ikke er deg selv... Hvem faen er du da? - Ja, si det...

Austenden på huset_690x492.jpg
Austenden på huset

Trønderkeramikk_690x498.jpg
Trønderkeramikk mm.

Campinghytter_690x433.jpg

Ihestebilen_690x519.jpg
En gammel hestebil kan også brukes som anneks og lagerrom

Inni bilen_690x465.jpg
Anneli Aasbø ser seg rundt inni bilen

Sofa_690x439.jpg
Sofaen er også til salgs

Glasskap_690x455.jpg

Hyller_690x651.jpg

Suvenirer_690x457.jpg
Suvenirer

Tiger og smykker_690x491.jpg
Smykker og vesker

Ute_690x532.jpg

Bondeantikviteter_690x570.jpg
Avdeling for bondeantikviteter

Skriveskuff_690x438.jpg

Ovn_690x506.jpg

2ute_690x454.jpg

Fra veien_690x452.jpg
Slik ser huset ut fra veien

Gattari_690x1035.jpg

Malerier_690x466.jpg
Oljemalerier

Ulv i fåreklær_690x457.jpg
 

Her kan du lese en reportasje om Jonathan fra 2009, på meldal.no