Ingeborg Midttømme og Hedvig Bakken

Bispevisitas i Rindal:

Bedriftsbesøk hos Bakken Helse

Denne uka er det bispevisitas i Rindal, og tirsdag var biskop Ingeborg Midttømme på besøk hos Bakken Helse. Hedvig Bakken driver både behandlingsklinikk og treningssenter, og i år har bedriften 5-årsjubileum. Biskopen fikk en orientering om bedriften og omvisning i lokalene.

I treningssalen.jpg
I treningssalen hos Bakken Helse. F.v. Karl Martin Stålaker, Eva Bakken, Ingeborg Nordlund, Kjellaug Foseide, Lene Gåsvatn, biskop Ingeborg Midttømme, Hedvig Bakken og prost Leif Endre Grutle.
 

Bakken Helse holder til i det bygget som tidligere var produksjonslokaler for Ullkorga AS. Her har det god plass, og fortsatt utvidelsesmuligheter. Bedriften Ullkorga AS trappet ned produksjonen og solgte bygget til Bakken Helse i 2010, men leier fortsatt lokaler i kjelleren i bygget.

Klinikken hos Bakken Helse ble startet i mars 2010, og treningssenteret kom i drift på høsten samme år. Det har vært en vellykket satsing. Hedvig Bakken forteller at de har hatt nok å gjøre her fra dag én.


Allsidig tilbud

Kombinasjonen av klinikk og treningssenter er et ganske unikt tilbud i distriktet. Her tilbys kiropraktikk, fysioterapi, akupunktur, soneterapi og fotpleie. Alle behandlerne samarbeider godt, for å gi pasientene best mulig hjelp. På treningssenteret arrangeres felles treningstimer på ettermiddag og kveld, med ulike tilbud som spinning, yoga, step, ryggtrening og dansemix. Senteret tilbyr også treningsveileding og kostholdsveiledning. De fleste brukerne kommer fra Rindal og Surnadal, men det kommer også pasienter fra et større område. De har for eksempel pasienter både fra Tingvoll og Trondheim.

Hedvig Bakken forteller at de har kort ventetid på klinikken. Hvis det gjelder akutte plager prøver de alltid å hjelpe pasienten innen en dag eller to. Det er viktig for rask bedring. Flere lokale bedrifter har avtaler med Bakken Helse. Bedriften betaler da en del av utgiftene til behandling for sine ansatte, slik at det skal komme til behandling raskt om de trenger det. Hit kan man komme med alle mulige plager, og man trenger ikke henvising fra lege.

Kiropraktor Karl Martin Stålaker har vært med hos Bakken Helse siden starten. Han er i Rindal to dager i uka, og arbeider også i Halsa og Trondheim. Selv bor han i Trondheim, men han trives med å arbeide på bygdene også.

- Her støter man på flere interessante tilfeller. Her er det ikke slik at alle kommer til kiropraktoren fordi de har sittet for mye i ro. Her kan det for eksempel skje at noen har tatt i for mye når de dro ut en kalv, smiler han.


Forebyggende arbeid

Ingeborg Nordlund skyter inn at flere har fortalt at det er behandlingene og treningen hos Bakken Helse som gjør at de kan stå i jobb. Hedvig Bakken kan bekrefte at hun har fått mange slike tilbakemeldinger.

- Rindal er en friluftskommune, og vi oppfordrer folk til å være mye ute, sier Hedvig Bakken. - Men de må gjerne bruke gjerne treningssenteret og drive styrketrening i tillegg.

Treningssenteret kan være godt å ha, ikke minst på styggværsdager. Og styggværsdager er det jo en del av i Rindal. Treningssenteret har mange faste medlemmer, og mange som har vært med siden starten for fem år siden. Medlemmene er i alle aldersgrupper.

Biskopen og hennes følge får en omvising i treningssenteret. De er imponert over at det har vært mulig å få til et så allsidig tilbud på en liten plass som Rindal. Biskopen er sporty nok til å prøve et par av treningsapparatene.

Ingeborg Midttømme og Hedvig Bakken_690x455.jpg
Biskopen tester en av spinningsyklene.

biskopen trening.jpg
Antrekket er ikke perfekt for trening, men det hindrer ikke biskopen i å prøve.
 

I treningssenteret er det spinningsykler, tredemøller og mange forskjellige apparater og utstyr for styrke- og kondisjonstrening. I forbindelse med treningssenteret er det også et lekerom for barn. Nylig har har de også fått installert et lite kjøkken og oppholdsrom, noe som kan bidra til at treningssenteret blir enda mer av en samlingsplass for de som er innom.

Eva Bakken rockering.jpg
Eva Bakken demonstrerer bruk av rockering.

Hedvig Bakken demonstrerer trening.jpg
Hedvig Bakken viser hvordan noe så enkelt som strikkede kluter kan brukes i treningen. Ullsokker kan også brukes, slik at føttene glir på gulvet.

Ingeborg Midttømme og Hedvig Bakken 2.jpg
F.v. Jon Erik Brakstad, kulturrådgiver i Møre bispedømme, biskop Ingeborg Midttømme og Hedvig Bakken i prat om definisjoner av god helse.