Nordmøre Folkehøgskule kor_690x482

Surnadal Sparebanks Næringslivsdag:

Årets utviklingspris til Nordmøre Folkehøgskule

Næringslivsdagen ble en ubestridt suksess i en fullsatt storstue på Surnadal kulturhus. Årets utviklingspris gikk til NoFo og Surnadal Sparebank er kåret til Årets Eikabank for andre år på rad. Her finner du bilder og sammendrag fra dagen.

Surnadal Sparebank sier at "Prisen skal være en utmerkelse og en påskjønnelse til den eller de personer, lag, foreninger eller organisasjoner som har ut merket seg spesielt med utvikling av lokal kultur, idrett, reiseliv, næringsliv, eller markedsføring av lokalsamfunnet. Vi håper prisen vil være med å gi ytterligere inspirasjon og motivasjon for videre innsats."

Administrerende banksjef Allan Troelsen begrunner valget med at Nordmøre Folkehøgskule bedriver positiv markedsføring og profilering av Surnadal og Nordmøre. De tiltrekker seg folk fra hele landet med attraktive linjer som taekwon-do, friluftsliv og film og står bak gode arrangement både for tilreisende og beboere i bygda. Rektor Kristian Lund Silseth mottok takknemlig og stolt prisen på 25.000,- til stor jubel fra elevkoret som også sang for publikum.

 

Fremtida

Surnadal Sparebank har tradisjonen tro med seg ungdommer på laget. Det er viktig å ha fokus på den oppvoksende generasjonen, understreker Allan Troelsen og introduserer tre elever fra Surnadal vidaregåande som forteller om veivalg og studier.

SVS elever_690x461.jpg

Sindre Killingberg (t.v.) vil bli psykolog, derfor går han helse og oppvekst. Der vil han bli kjent med ulike mennesketyper. Randi Østbø går VG2 barne- og ungdomsarbeider. Det må være lærlingeplasser og arbeidsplasser om arbeidskraften skal beholdes i bygda, oppfordrer hun. Audun Moen Skei (t.h.) går på automasjonslinja. Han forteller også om sine store planer for Expert Surnadal, noe som høster applaus fra salen.

 

Atle Norli close-up_690x479.jpg

Atle Norli fra Surnadal Transportpartner AS

En suksesshistorie på 18 hjul

Statoils største kunde i Møre og Romsdal, Surnadal Transportpartner AS, er på scenen for å fortelle om bedriftens suksesshistorie. Han forklarer hvordan bedriften er inndelt i tre grupperinger: Surnadal Transport AS står for massetransport, veivedlikehold og miljø- og tømmertransport. Surnadal Transportpartner er godstransport på vei mens tredje og siste part er Surnadal lastebilverksted, et storbilverksted. De er avhengige av rekruttering av eksterne bileiere for å dekke behovet. - Bygda er ikke stor nok for oss, sier Norli. Den lokale vareproduserende industrien i Surnadal og Rindal skaper likevel et stort transportvolum. Får ikke industrien ut sine produkter er det ingen verdiskapning, fortsetter han. Godstransportens rutenett er omfattende med daglige avganger til Molde, Kristiansund, Trondheim, Oslo, Skien og Fredrikstad. To ganger i uka sendes gods også til Nord- og Sør-Norge, Sverige og kontinentet. Godstrafikken ut av Surnadal, ca. 25 bilder hver dag, går hovedsakelig til Stor-Oslo, med over 30%, og Trøndelag og Møre og Romsdal med henholdsvis ca. 20% og ca. 15%. Fv 65 Rindalsskogen tar mesteparten av lasten med hele 85% av bilene. I lys av dette slår Norli fast at debatten om Fv 65 er viktig.

Surnadal Logistikk Partner og godsdelen i Surnadal Transport forente sine lokale krefter i 2011, en prosess som var uproblematisk, snarere en suksess fra første stund, ifølge Norli. - Styrke ligger i størrelsen, skal du prestere noe stort må du ha med alle. Uten lastebilen stopper det opp... Med dette i bakhodet ser Norli og Surnadal Transportpartner sammen med sine kunder lyst på fremtiden.

 

Offshoreaktivitet

- Oljealderen i Norge kommer ikke til å ta slutt på grunn av olje, sier konferansier Ove Snuruås for å introdusere neste fremlegg og ønsker Alf Dahl, administrerende direktør i Vestbase AS velkommen. Vestbase, som holder til i Kristiansund, er logistikknutepunkt og hovedforsyningsbase for offshoreaktiviteten i Norskehavet. Han fremhever Vestbases ferske omfattende og langsiktige basekontrakt med Statoil for å støtte deres aktivitet på norsk sokkel. Avtalen ble inngått 7. januar i år. Han skryter av etableringen av den nye ingeniørutdanninga i undervannsteknologi ved høyskolen i Kristiansund. Linja har oppstart høsten 2015 og er et spleiselag med blant andre Vestbase og Statoil.

 

Alf Dahl, Ove Snuruås, Jan L. Andreassen_690x503.jpg

F.v. Administrerende direktør Alf Dahl i Vestbase AS, konferansier Ove Snuruås og sjefsøkonom i Eikagruppen Jan L. Andreassen

Negativ makroøkonomi og "småbruktimeshare"

En grunnleggende pessimisme og frykt for fremtiden sprer seg i Europa, sier Andreassen. Han peker på den politiske ustabiliteten i Russland og Hellas og Storbritannias mulige ønsker om å ut av EU. - Vi lever på et kontinent som tror på fint lite vekst fremover. Innenfor våre egne landegrenser kan vi se fordelen i at arbeidskraften flytter til Norge når tilstanden er dårlig i omverdenen. Andreassen ser at den norske renta er på vei mot null og tror vi kanskje kan vente hele tre nye rentekutt i løpet av året.

- Er alt håpløst? spør Andreassen. Antall gårdsbruk har gått bra 250.000 til 50.000. Hvert femte småbruk står tomt på Nordmøre, mener Andreassen. Han lanserer dermed idéen om timeshare i tomme småbruk. Vi elsker gourmetmat og det som er ferskt og nært, derfor må det være spennende å heller bruke småbruk så prisene på nettopp dette blir lavere. Med nye idéer som dette blir det kanskje lettere å erkjenne at oljeæraen er over? Andreassen har troen på «Møregåta», de innovative og kreative kreftene som finnes i Møre og Romsdal.

 

Etter lunsj følger fem fremlegg:

- Når idealismen blir drivkraften

Rune M. Torgeirson og Kari Moe Sundli fra Skonnert IDEAL av Kristiansund er to mennesker som drømmer stort. Torgeirson og Sundlis drøm er å bygge båt, nemlig skonnerten IDEAL. Tanken bak prosjektet er at den tremastede skonnerten skal ha en samfunnsmessig verdi, blant annet som kulturformidler og med båtførerkurs. Byggingen startet for åtte år siden, etter originale tegninger fra Skaalurens Skipsbyggeri fra 1910 og planen er at skonnert IDEAL blir Norges største seilende trefartøy - blant annet med askeskog fra Surnadalsøra. Sjøsetting er planlagt i første halvdel av 2015.

 

- Magic Moment - engasjement og arbeidsglede på jobben

Prosessleder i Assesit AS Karina Andersen Aas gir inspirasjon, glød og fart, sier Ove Snuruås i sin introduksjon til neste taler. Andersen Aas jobber tett på både næringsliv og idrett og har fokus på engasjement og positivitet foran tilfredshet og negative tanker. Lederansvar, fokus på styrker og ta hverandre på fersken i å gjøre noe bra er nøkkelementer for engasjement på jobben. Bedrifter og organisasjoner som har jobbengasjement har en konkurransefordel, fastslår hun.

 

- Hvorfor er alliansesamarbeid avgjørende?

Surnadal Sparebank har for vane å invitere landets fremste kvinnelige ledere. Årets konferanse kan skilte med konsernsjef i Eikagruppen Hege Toft Karlsen. Hun er stolt av Surnadalsbanken, sier hun, og kan fortelle at Surnadal Sparebank er kåret til Årets Eikabank for andre år på rad.

Liv Dalsegg og Allan Troelsen_690x504.jpg

Lykkelige arrangører - og Eikavinnere! Liv Dalsegg og Allan Troelsen.

 

- Vil kjøpesentrene dø i krigen mot netthandelen? Hvordan ta opp kampen?

Administrerende direktør i VIRKE AS Vibeke Hammer Madsen ser viktigheten av å være med på utviklingen av handel og tjenester. Hun kan fortelle at kjøpesentrene lever i beste velgående med en vekst på 3,2 prosent i januar til november 2014. Netthandelen vokser fire ganger raskere enn detaljhandelen, og kan være en stor utfordring for distriktsbutikkene, mener Hammer Madsen. Når det er langt til kjøpesentrene handles det mer på nett, spesielt klær, sko og elektronikk.

 

Relasjonshøvding Marco Elsafadi avslutter dagen med å snakke om lagspill og samarbeid.

Karina Aas og Marco Elsafadi_690x517.jpg

Konferansens positive krefter Karina Andersen Aas og Marco Elsafadi mener alt handler om mellommenneskelige relasjoner. Enten det er i toppidretten, med familien, på Mesternes Mester eller i næringslivet, er resultatene man ønsker avhengig av samarbeid og fleksibilitet sier Elsafadi og får støtte fra Andersen Aas.

 

Jan L
Sjefsøkonom Jan L. Andreassen og konsernsjef Hege Toft Karlsen, begge i Eikagruppen.
Rune M
Rune M. Torgeirson forteller om Skonnert IDEAL.
Vibeke Hammer Madsen
Administrerende direktør i VIRKE AS Vibeke Hammer Madsen