Picasa

Rindal kirke brannskadd

- står om enn tårnene faller

Under det voldsomme tordenværet som herja i Rindal i natt slo lynet trolig ned i spiret på Rindal kirke litt etter klokka ett. Det tok fyr i tårnet, men brannen ble slukket i 4-tida.  Toppen av tårnet er brannskadd, og det er vannskader inne i tårnet og i dåpsrommet i tårnfoten.

Brannfolka som redda kirka med innsatsen sin i natt, fortjener stor ros, sier både varaordfører Berit Storholt Flåtten og soknerådsleder Kjellaug Foseide, som var av de mange som var borte ved kirka lørdag formiddag.  Det var veldig godt samarbeid mellom både Rindal, Surnadal og Meldal brannvesen som deltok i slokkinga, og uten kranbilen til Petter Holte kunne resultatet vært noe helt annet.

Trolig var det tordenværet som gjorde at den automatiske brannvarslinga ikke virka. Brannen vart varsla av en forbipasserende, men direktevarslinga til brannmanskapene var også utslått, så de måtte kalles inn via mobil. Likevel var de raskt på plass, og derfra gikk alt som smurt!

Les om Magnar Ranheim som varsla om brannen her på NRK/mr!

Brannfolka drog slanger oppover mot tårnet innenfra, kjempetungt! De var så høgt oppe som skuldrene tillot. Petter Holte ble tilkalt med kranbil slik at de kom til med slokking utenfra. Brannvifte ble satt på for å blåse luft oppover i tårnet og hindre spredning nedover. De visste at fikk brannen tak i himlingen over selve kirkeskipet, ville hele kirka fra 1873 gå tapt.

Den kraftige vinden gjorde heller ikke arbeidet til brannmannskapene lettere, og det var tidvis kraftige regnskurer.

Det ble uten tvil gjort en snarrådig og heltemodig innsats av brannmannskapene, og det gjør at kirka står. Det var mange som svinga bortom Rindal kirke lørdag formiddag for å konstatere det, og mange viste tydelig lettelse og glede over at det gikk så bra.

Dessverre blir nok kirka ute av drift ei god tid framover, for det er mulig at heile det elektriske anlegget må skiftes. Flere plasser ser en at det har fått hard medfart.

Heldigvis er Øvre Rindal kapell klart, og morgendagens gudstjeneste med barnedåp er flytta dit. 

Tidens Krav skriver dette om brannen, og les det adressa.no skriver om dette!


Foto: John J. Storholt

Kirketårnet lørdag formiddag.


Varaordfører Berit Storholt Flåtten og soknerådsleder Kjellaug Foseide takker brannmannskapene, her representert ved Bård Magne Sande og Jørgen Holte, for en strålende innsats under nattens dramatiske brann.


Spiret med kule og årstallsvimpel falt glødende ned like ved tårnfoten der mannskap fra Meldal oppholdt seg. Det kunne gått mye verre ...


Slik stod Rindal kirke tidligere i sommer