Næringsåret 2015

Tidenes næringsår i Surnadal

I 2015 var nyhetene sterkt preget av tap av arbeidsplasser og økonomi som følge av nedgang i olje- og gassindustrien. I Surnadal peker næringsnåla i motsatt retning med hele 69 nystiftede foretak. – Vi er en grønn flekk i den store verdenen, sier Magne Løfaldli i SIV Industriinkubator.

Blant de 69 nystiftede foretakene finner vi 31 aksjeselskap og 38 enkeltmannsforetak, og bransjene spenner vidt fra butikkhandel, kunstnerisk virksomhet, snekkerarbeid, sauehold og undervisning. Blant sine nærmeste naboer har Surnadal det nest høyeste antall nyetableringer, kun slått av Orkdal med 107. I forhold til innbyggertallet har Surnadal klart størst økning - og hele 50% i forhold til i 2014.

Daglig leder i SIV Industriinkubator, Magne Løfaldli, synes tallenes tale er særdeles gode nyheter. Ikke bare etableres det nye bedrifter, men det går også godt med de eksisterende. Det er også en annen trend enn i fylket generelt. NRK skrev i oktober at Møre og Romsdal er blant de tre fylkene med størst økning i arbeidsledige, og senest mandag om at arbeidsløsheten vil stige i år.

- Pilene peker bare nedover, og vi ser elendige tall for norsk industri. Det er næringslivet sin fortjeneste at vi er en grønn flekk i alt det grå, mens kommunen fungerer som virkemiddelapparat, sier næringskonsulent Harald Bredesen.

Han peker spesielt på positiv utvikling i landbruksnæringa, hvor det aldri før har vært flere dekar i produktiv drift eller blitt produsert mer melk enn i 2015. I tillegg ser det lyst ut for reiselivet med egen reiselivsskredder, samtidig som tømmerkjøringa har økt med 21% fra 2014 til 2015 som følge av økt skogdrift i regionen.

- I industrien og næringslivet generelt så går det kjøle bra. I bedriftsnettverkene rapporteres det om rekordomsetning og rekordresultat, sier Løfaldli.

- Amfi, MøreTre, Svorka, Pipelife og Surnadal Transport er de største motorene som er med og drar for resten. Surnadal kommune har satset på, lagt til rette for og støttet opp om industrien gjennom gode og dårlige tider, det er utrolig viktig, fastslår Løfaldli.

Han mener videre at det høye antallet nyetableringer har med allsidigheten og langsiktigheten i Surnadal å gjøre, og får støtte fra kommunalsjef Karin Halle. Hun mener det varierte næringslivet vokser i et marked hvor det faktisk er mulig å vokse.

- Bedriftene skaper suksessen selv. Vi har en tett dialog med næringslivet, tilrettelegger og sørger for smidig og rask behandling. Kommunen ønsker å være fremoverlent og effektiv for å hjelpe bedriftene å utvikle seg slik de vil, sier Halle.

Svein Erik Nilsen fra Surnadal Næringsforening er enig i at forutsigbarhet gjør det lettere å tenke langsiktig. Næringsforeninga er med på å strukturere støtteordninger fra kommune og fylkeskommune og styrke kommunikasjonen mellom kommunen og bedriftene.

Kommunalsjef Halle har stor tro på fortsatt vekst i fremtiden.

- Nå peker pilene rett vei, og vi har store forhåpninger for i år også. Vi må tenke rekruttering av kompetent arbeidskraft, og vi starter blant annet et lærlingeprosjekt i samarbeid med Sunndal, Rindal, Halsa, Tingvoll og Nesset som skal løfte statusen til lærlinger, skape flere lærlingeplasser og gjøre det mer attraktivt å være lærling.

 

PS! I Rindal var det 8 nyetableringer i 2015, i Sunndal 46, i Meldal 29 og i Halsa 16.

 

På bildet ser vi kommunalsjef Karin Halle og daglig leder i SIV Industriinkubator Magne Løfaldli, foran næringskonsulent Harald Bredesen og Svein Erik Nilsen fra Surnadal Næringsforening.