Gisle Surson-1

Edgars fotoarkiv

"Striden" om Gisle Surson

De som leste "Du mitt Nordmøre", årsskrift for Nordmøre Mållag, årgang 2012 kunne lese om "striden" - eller kanskje meir korrekt debatten - om kvar Gisle Surson kom i frå. Det som var skrevet i årboka for 2012 var en direkte oppfølger til artikkel om samme emne i årboka for 2011! Det fikk Edgar Kattem til å leite fram noen bilder fra sitt arkiv omkring denne "striden":

Klart for avduking av Gisle Surson-bautaen ved Stokke i Valsøyfjord, på revyscena.

Fleire plasser er gjennom tidene lansert som plassen der Gisle Surson kom frå. Surnadal, Valsøyfjord og til og med Rindal er nemnt som aktuelle plasser. Akkurat dette skal jeg ikke legge meg borti med en eineste bokstav - de som har kunnskaper om slikt får holde liv i denne debatten!

Men jeg humra litt for meg sjøl da jeg leste artikkelen i det nemnte årsskriftet, og mintes den gongen debatten blussa opp omkring 1985. Da hadde surndalingene "Gisle Surson Bar" på Skei, og valsøyfjordingene reiste opp en bautastein på garden Stokke i Valsøyfjord til minne om Gisle Surson. Dette skapte bølger i den lokale presseverden, og saka vart revystoff både i Valsøyfjord og i Surnadal.

Her er bilder frå en revy i Bjørkvang i Valsøyfjord, der avdukinga av Gisle-Sursonbautaen i følge revynumret vart "kuppa" av surndalinger! Og så minnes jeg en revy i Surnadal omtrent samme tida. To skuffa surndalinger satt på Gisle Surson Bar og song at: ...tenkj at Gisle-guten vår, va æn storvomma og øltøst valsøyfjording....

Må legge til at han som tok bildene fra revyen i Valsøyfjord er Kåre Hendseth, Tidens Kravs frilanser i Valsøyfjord. I år kan Kåre feire at han har vært frilanser for TK i 40 år.... Det er en respektabel innsats! Og Kåre har gtt tillatelse til at bildene blir brukt på Trollheimsporten - takk for det!

Edgar Kattem har egne sider på Trollheimsporten og under Edgars fotoarkiv her, som ligger under På Porten på den grå menylinja når du er på Hovedsida, finner du Edgars fotoarkiv 1, Edgars fotoarkiv 2, Edgars fotoarkiv 3 og Edgars fotoarkiv 4.

Det er alle fotoarkiv fra gamle Trollheimsporten. Ellers finner du Edgars fotoarkiv 2010, 2011, 2012 og 2013, der du finner alt stoffet Edgar finner fram til fra sitt rikholdige arkiv etter hvert.

Kos deg med Edgars fotoarkiv!

Stor bestyrtelse da surndalingene har kuppa teksten på bautaen.

Full forvirring blant de prominente gjester.