Unni, Anne, Ragnhild og Gurli

Stor interesse for "Min bunad"

Det var fullt hus på Rindal Skimuseum torsdag, da Unni Irmelin Kvam lanserte boka om Rindalsbunaden. Anne Skjølsvold, Ragnhild Stavne Bolme og Gurli Landsem fra bunadsnemnda synes det er interessant og morsomt å få historien oppsummert mellom to permer.

Unni Irmelin Kvam forteller litt om bakgrunnen for boka. Hvorfor har hun gitt ut en slik bok? Det er jo et smalt tema, mildt sagt. Selv mener hun at prosjektet egentlig er galskap, men hun har gjort det ut fra en egen interesse for bunaden og historien bak.

Det har blitt en annerledes bunadsbok, om bunader, med Rindalsbunaden som eksempel. Eller "Rindalsvarianten av Nordmøre kvinnebund", som det korrekt heter.

- Dette er alt du ikke visste at du ville vite om Rindalsbunaden, og en del andre ting, smiler Unni Irmelin Kvam.

Det begynte med en fotosession, til en bildebok. Men siden hun selv ikke er fotograf, men historiker, var det naturlig å fylle på litt med historisk stoff etter hvert.

I prosessen har hun hatt med seg mange gode hjelpere, og disse får sin velfortjente takk i boka. Hun takker også Rindal Sparebank og Rindal kommune for økonomisk støtte til trykkekostnadene. Uten den støtten hadde det ikke vært mulig å gi ut en slik bok.

Unni og bunadnemnda.jpg
Unni Irmelin Kvam med bildet av Rindal bunadnemnd fra 1986. BIldet ble tatt under utdelingen av Rindal kommunes kulturpris.
 

Hun trekker spesielt fram bunadsnemnda i Rindal, som startet sitt arbeid på 70-tallet. Ragnhild Stavne Bolme og Gurli Landsem var de som først startet opp arbeidet. Bunadsnemnda la ned et enormt arbeid i innsamling og rekonstruksjon av gamle plagg. Den første Rindalsbunaden var ferdig i 1985.

- Det er kanskje galskap å skrive bok, men enda mer galskap må det jo være å bestemme "Nå lager vi en bunad". De må ha hatt et enormt pågangsmot, sier Unni Irmelin Kvam.

Ragnhild Stavne Bolme forteller at bunadsnemnda var satt sammen av kvinnfolk fra ulike organisasjoner i bygda. De hadde selvsagt bistand av fagfolk underveis i arbeidet. Dette er noe av det du kan lese om i boka.

I boka er det blant annet et eget kapittel om museumsmannen Hans Dedekam, som ga ut boka "Hvitsøm fra Nordmør" i 1914. Det er også et eget kapittel om lindyrking og beabeiding av lin, for å nevne noe.

Forfatteren forteller at boka er lettlest og full av humor. Den har også blitt veldig myk og god å ta på, synes hun. Det siste tar hun ikke æren for selv.

Boka "Min bunad" blir å få kjøpt hos Coop Rindal fredag 8. juli kl 13-17, og på torgdagen lørdag 9. juli. Den blir også lagt ut for salg hos Husfliden Surnadal og på Rindal Skimuseum.

Rindalsbunaden utstilling.jpg
Rindalsbunaden i stor og liten variant, sammen med eksempler på gamle plagg med trykk, og rindalsvotten, som har ett av disse gamle mønstrene.

nye rindalssmykker.jpg

Rindal Skimuseum benyttet anledningen til å reklamere litt for helt nye smykker i kolleksjonen "Rindalssmykker". Rindalssmykkene har ikke noen med Rindalsbunaden å gjøre, men de er rekonstruert av gullsmed Helge Karlgård i Trondheim, etter gamle smykker og knapper produsert i Rindal. 

Gullsmed Helge Karlgård har også rekonstruert og produserer sølvet til Rindalsbunaden, og du kan lese om han i boka "Min bunad".