2018-07-13 16

Sommer og laks

Sommeren i dalføret har vært helt fantastisk med høy temperatur og  solfaktor. For oss mennesker er dette det beste som kan skje, men for de som bor under vannet er det litt andre regler.

Som de fleste har fått med seg er vannføringen i elva veldig lav, og elva ligner mer på en bekk enn en elv i strekningene ovenfor kraftverket og oppover Rindalen. Her er også stengt for fiske nå grunnet den lave vannføringen.

Dette gjør at laksen får et begrenset areal å oppholde seg i. Det er hovedsakelig i kulpene, nede ved bunnen nærmest strømmen hvor laksen står nå, og flere som har vært ute og badet i elva de siste ukene har nok observert mye laks under seg. 

Her står den fordi det er litt kaldere her nede, og nærmere strømmen er det mer oksygen. I disse temperaturene som har vært nå kan det oppstå en viss fare for oksygenmangel for laksen i kulpene, noe som fører til at fiskene blir passive.

Det er selvfølgelig gledelig å se at folk koser seg i elva med sommerstemning, og det er også en fin opplevelse å se laks gjennom dykkerbriller, men akkurat nå trenger laksen å få slappe av litt.

For at både folk og fisk skal få en fin sommer oppfordrer vi til at folk tar hensyn til laksen med å unngå å dykke etter laksen og få den mer stresset enn den er.

Med dette ønsker vi en god sommer videre for både folk og fisk.

Mvh
Gøran Bolme
Oppsynet i Surna