Søndag
Søndag Regn
17°
Regn
Svak vind
Mandag
Mandag Delvis skyet
17°
Delvis skyet
Lett bris
Laksedagene 2019

Snart klare med programmet for Laksedagene

Flere bedrifter, lag og organisasjoner i Surnadal har gått sammen om å arrangere Laksedagene 20. - 22. juni. Nå er det meste av programmet klart.

Etter at Laksefestivalen i Surnadal ble nedlagt fikk Surna Elveeigarlag en ide om å arrangere Laksedagene i stedet. Ønsket var at bedrifter, lag og organisasjoner skulle samarbeide om å videreføre det meste av arrangementene fra Laksefestivalen, og at hver enkelt ta ansvar for sitt. Og det har de fått til!

Det er ikke noe felles styre for Laksedagene, men partene samarbeider om å lage et felles program, og alt blir dugnadsarbeid.


Det handler om laksen 

Georg Solem i elveeigarlaget påpeker at det er Villaksens år i år, og da er det midt i blinken å starte med et nytt arrangement, der laksen skal stå enda mer i fokus enn før. Han er glad for at så mange har hengt seg på ideen om Laksedagene og vil bidra til at det kan gjennomføres. Det er godt at Laksefestivalen kan erstattes med noe nytt, som heller ikke blir helt ulikt det folk er vant til fra før.

Enda er de ikke helt i mål med programmet, men det nærmer seg. Georg Solem understreker at dette blir et prøveår, og at de involverte partene er åpne for å justere på ting til neste år, dersom noe ikke faller helt i smak hos publikum.

- Jeg håper at folk blir glad for at vi kjører i gang dette, selv om det ikke blir like mye show som før, sier han.

Øyunn Aune ved Thon Hotell Surnadal synes det fint at deler av Laksefestivalen kan videreføres på denne måten, siden det har vært et unikt arrangement for Surnadal.


Camp Villaks og fisking på Glønavatnet

Laksedagene starter torsdag, med blant annet Camp Villaks for ungdom i alderen 14 - 18 år. Campen blir rett ved elva ovenfor sentrum. Surna Elveeigarlag er en av aktørene. Camp Villaks har vært en suksess, og dette er tredje året den arrangeres. 

Solem forteller at det også er planer om et fagseminar om villaks på Kulturhuset fredag, men programmet for denne dagen er ikke ferdig enda.

Surnadal JFF arrangerer fisking for barn ved Gønavatnet torsdag. Dette har også vært en del av Laksefestivalen tidligere, og mange har ønsket seg dette arrangementet, forteller Turid Sættem Eggen.


AMFI Talenter, gævv-quiz og utefester

Lorentz Sæter fra AMFI forteller at AMFI Surnadal har prøvd å skaffe tivoli, men de var dessverre for sent ute. Men det blir AMFI talenter på lørdag, slik som tidligere. Det blir flere aktiviteter for barn, men hva det blir er ikke er helt avklart enda. Det blir også matboder med bl.a. Fishan, og Credo-kokk Live Krangnes Edvardsen kommer.

Thon Hotell Surnadal vil arrangere gævv-quiz torsdag, og de har søkt om å få ha øltelt som tidligere, både fredag og lørdag.

Utefest blir det også, både fredag og lørdag, med lokale artister. I år er det SKUV som tar ansvaret og den økonomiske risikoen for utefestene. Festen blir arrangert på et inngjerdet område, og IL Søya blir leid inn for organisering og vakthold, slik som før.

Øystein Hjelle Bondhus i SKUV forteller at de har leid inn Genius Wyte som DJ til ungdomsfesten på fredag, og han har med seg den kanadiske artisten Llumé. Genius Wyte er produsent og låtskriver, tidligere kjent som DJ Gartez. Han er oppvokst i Surnadal men bor nå i Trondheim. DJ Genius har trukket seg tilbake fra det offentlige de siste årene, men nå kommer han ut igjen for fullt, og vil sette standarden for arrangementet med en trykkende magisk stemning. Llumé er artist, sanger, låtskriver og produsent. Hun leverer energisk popmusikk med veldig unik vri, og har en sangstemme som setter seg i ryggmargen.

Lørdag blir det også lokale artister på scenen, et lokalt band som kaller seg "House of Holger". Bandet består av Gunn Astrid Hove, Øystein Hjelle Bondhus, Rune Dalager, Ola Langli, Brage Einum, Olav Nergård Tørset og Sondre Skogseth. De skal spille festmusikk.


Kanskje det beste som videreføres

Karin Halle fra Surnadal kommune sier at Laksedagene kanskje tar med seg det beste fra Laksefestivalen, og redyrker det som gjelder laks. Det er jo laksedager, så det er laksen det handler om. Det store andeløpet blir det dessverre ikke noe av i år, men ellers blir det aller meste fra Laksefestivalen videreført i en eller annen form. Surnadal kommune og Surnadal Sparebank vil være med å bidra til gjennomføringen, med lokalmarked foran kommunehuset. Det er også planer om et eget mat-torg.

Liv Dalsegg i Surnadal Sparebank sier at det er mange som viser stor interesse for Laksedagene, slik det har vært for Laksefestivalen, som har vært tradisjon i så mange år. Det er mange som kommer hjem til Surnadal den helga, for å være med på det som foregår.


Fiskekonkurranse for politikere

Mange har spurt om det blir fiskekonkurranse på Laksedagene. Det blir det, men ikke helt slik som før, forteller Georg Solem. Nå er det planlagt en fiskekonkurranse for de lokale politiske partiene, både i Surnadal og i Rindal. Fiskekonkurransen blir midt på dagen lørdag. Det er lagt opp til kursing om laks, sosialt samvær og konkurranse for lokalpolitikerne. De trenger ikke å ha med utstyr selv, og det hele skal ikke ta mer enn 3 timer. Det blir premie for den største laksen. Solem synes at dette må være en god mulighet for PR i et valgår, og antyder at valgseieren kanskje blir avgjort allerede her?

Solem håper at mange av lokalpolitikerne benytter seg av muligheten til å lære mer om laksen, og håper å se dem på villaks-seminar fredag også.


Det er laget en egen facebookside for Laksedagene. Her blir programmet og de ulike arrangementene lagt ut etter hvert som de blir klare.


Bildet: F.v. Karin Halle (Surnadal kommune), Liv Dalsegg (Surnadal Sparebank), Øystein Hjelle Bondhus (SKUV), Georg Solem (Surna Elveeigarlag), Øyunn Aune (Thon Hotell Surnadal), Lorentz Sæter (AMFI) og Turid Sættem Eggen (Surnadal JFF).

Tips en venn Skriv ut