Katastrofeøvelse på SVGS (10)

Realistisk katastrofeøvelse i Surnadal

Katastrofeøvelsen som fant sted på Øye skoleområde torsdag morgen var en av de største øvelsene som noen gang har vært arrangert i Midt-Norge, med over 1000 personer involvert. Den simulerte hendelsen var en gasseksplosjon på Surnadal vidaregåande skole. Stor bildeserie i saken!

Da alarmen gikk klokken 10.00 torsdag morgen satte varaordfører Lilly Gunn Nyheim krisestab. Kriseledelsen skulle sammen med Surnadal Brann- og redningsvesen, politiet inkludert 112-sentralen, kriseteam, helsetjenesten i kommunen, St. Olavs hospital AMK tjenesten, ambulansetjenesten og Surnadal Røde Kors gjennomføre alt som en reell hendelse. Målet er at nødetatene i samarbeid skal løse oppdraget på en best mulig måte på ulykkesstedet, og simulere overføring av ansvaret for videre arbeid til blant annet St. Olavs hospital, og ved evaluering avdekke om det må gjøres planendringer for om en slik eller lignende hendelse skulle oppstå.

Scenarioet er som følger: på Surnadal vidaregåande skole hadde det nå vært en eksplosjon i verkstedhallen hvor 30 personer befant seg under hendelsen.

Etter litt var alle nødetater på plass på skoleområdet. 80 redningspersonell, 20 frivillige fra Røde Kors, og hele 15 utrykningskjøretøy var til nå involvert. Elever ved den videregående skolen stilte som markører med svært realistiske skader på alle tenkelige deler av kroppen. Profesjonelle sminkører hadde med andre ord gjort en ”kvalmende” god jobb! Én etter én ble de skadde reddet ut av eksplosjonsområdet, imens resten av elevene og lærerne på skolen evakuerte til idrettshallen. Etter en stund kom redningshelikopteret og hentet de hardt skadde.

Initiativet til denne store og viktige øvelsen var det ambulansetjenesten i Surnadal som stod bak. Sammen med politiet, Surnadal kommune, Surnadal vidaregåande skole, Surnadal Røde Kors og legetjenesten i Surnadal, har de lagt planene for katastrofeøvelsen i omtrentlig to måneder. 

Reidar Brøske, leder i Surnadal Røde Kors, forteller til NRK at det er helt unikt i både distrikts- og landssammenheng at en frivillig organisasjon er involvert på denne måten helt fra startfasen av en slik simulert hendelse.

- Hensikten med øvelsen er å øve redningstjeneste i samhandling og samordning lokalt blant alle nødetater og Røde Kors, for å kvalifisere seg enda bedre til en stor hendelse. Når det er sagt så har integrerte øvelser mellom nødetater og Røde Kors i Surnadal kommune resultert i at samhandlingen mellom disse er helt unik, også på landsbasis, sier Brøske til NRK.


Trykk bildene større - vi advarer mot sterke bilder.

Katastrofeøvelse på SVGS (2)
Katastrofeøvelse på SVGS (3)
Katastrofeøvelse på SVGS (4)
Katastrofeøvelse på SVGS (5)
Katastrofeøvelse på SVGS (6)
Katastrofeøvelse på SVGS (7)
Katastrofeøvelse på SVGS (8)
Katastrofeøvelse på SVGS (9)
Katastrofeøvelse på SVGS (11)
Katastrofeøvelse på SVGS (12)
Katastrofeøvelse på SVGS (13)
Katastrofeøvelse på SVGS (14)
Katastrofeøvelse på SVGS (15)
Katastrofeøvelse på SVGS (16)
Katastrofeøvelse på SVGS (17)
Katastrofeøvelse på SVGS (18)
Katastrofeøvelse på SVGS (19)
Katastrofeøvelse på SVGS (20)
Katastrofeøvelse på SVGS (21)
Katastrofeøvelse på SVGS (23)
Katastrofeøvelse på SVGS (24)
Katastrofeøvelse på SVGS (25)
Katastrofeøvelse på SVGS (26)
Katastrofeøvelse på SVGS (28)
Katastrofeøvelse på SVGS (31)
Katastrofeøvelse på SVGS (32)
Katastrofeøvelse på SVGS (33)
Katastrofeøvelse på SVGS (34)
Katastrofeøvelse på SVGS (35)
Katastrofeøvelse på SVGS (36)
Katastrofeøvelse på SVGS (37)
røykdykk
ola hand amputasjon
øving9
øving10
øving11
øving12
øving14
øving16
øving17
øving18
øving19
øving2
øving3
øving7
øving4