Tradisjonelt fellesbilde ved stabbursveggen

Rindal pensjonistlag melder:

Pensjonister på tur til Storlidalen

Regn og vind preget første del av turen som gikk til Oppdal og Storlidalen den 13. juni. På Oppdal ble det kafé- og butikkbesøk. Både Domus, mathallen, husfliden og kunstutstilling fikk besøk. 

Naturen viste seg fra sin beste side da det bar videre, til Lønset og inn i Storlidalen. Ved Bortistu ble turfølget ønsket velkommen av vertinne Linda Mai Helmersen Weiseth og Leif Helmersen. Omvisningen startet i «møkkakjelleren», bygd i 1937 med 1,5 meter tykke steinvegger. I stabburet fikk kornlagerkista mest oppmerksomhet. Her lagret de matvarer som spekemat, brød, lefse og ost, omsluttet av korn.

Nettopp ankommet Storligrenda og Bortistu.Fra venstre Olav Helgetun, Per Rindalsholt, Jon Olav Furuhaug og Marit Bolme._690x460.jpg
Nettopp ankommet Storligrenda og Bortistu. Fra venstre Olav Helgetun, Per Rindalsholt, Jon Olav Furuhaug og Marit Bolme.

Selve Bortistua hadde en gammel del fra 1648 og nyere påbygg fra 1846. I blåstua fikk vi høre om dagligliv og om turister i gamle dager, om omgangsskole og matstell. For å bevare maten, hermetiserte de den i blekkbokser. Oppe på loftet, i gammeldelen av huset, fulgte informasjon om skigåing, rypefangst med nett og kleberstein til ymse bruk.   

Velkommen til Bortistu. Leif Helmersen, omviser og historieforteller, og vertinne Linda Mai Helmersen Weiseth._690x1035.jpg
Velkommen til Bortistu. Leif Helmersen, omviser og historieforteller, og vertinne Linda Mai Helmersen Weiseth.

Maten ble servert i fjøsets første etasje, i den delen der sauene hadde holdt til. Nydelig badsurøkt lammelår med asparges og sopp ble etterfulgt av sviskekompott etter gammel oppskrift.
Turnemnda i Rindal pensjonistlag består av Ann Grimsmo, Margret Meland og Per Rindalsholt. De har arrangert mange turer. Denne var i kategorien meget vellykket. Det var alle de 41 deltakerne på turen enige om. Sjåføren Kjell Bråten kjørte trygt, selv om returen over Nerskogen bød på både ujevn vei og sauer i veibanen. 

Flott oppdekning og kjempegod mat._690x460.jpg
Flott oppdekning og kjempegod mat.

Fjøset er innredet. Servering i 1. etasje._690x460.jpg
Fjøset er innredet. Servering i 1. etasje. 

I «møkkakjelleren» der veggene er 1,5 meter. I etasjen over der vi fikk servering, var veggene bare 1 meter tykke._690x460_690x460.jpg
I «møkkakjelleren» der veggene er 1,5 meter. I etasjen over der vi fikk servering, var veggene bare 1 meter tykke.

I stabburet sto denne kista som ble brukt til «fryseboks». Med korn omkring holdt matvarene seg sært lenge._690x460.jpg
I stabburet sto denne kista som ble brukt til «fryseboks». Med korn omkring holdt matvarene seg sært lenge.

mye historie[1].JPG
Mye historie i Blåstua. Boksen på bordet ble brukt til oppbevaring av matvarer. De hermetiserte mat ved å lodde fast lokket. På duken stod det mellom annet: «Nøysomhet er livets dyd». «Her i dalen var de innesnødd, men ikke nedsnødd», sa Helmersen.

Så ble det omvisning i Bortistua, i Blåstua nede fra 1846 og oppe i gammeldelen fra 1648._690x460.jpg
Så ble det omvisning i Bortistua, i Blåstua nede fra 1846 og oppe i gammeldelen fra 1648.
 

Oppe på loftet i gammeldelen av huset fra 1648._690x460.jpg
Oppe på loftet i gammeldelen av huset fra 1648.

Utsikten mot Trollheimen med Sunndalsfjella er formidabel.Her ser vi Storsalen, Navarnebba og Såtbakkollen. Til høyre Kringlehøa.  _690x460.jpg
Utsikten mot Trollheimen med Sunndalsfjella er formidabel. Her ser vi Storsalen, Navarnebba og Såtbakkollen. Til høyre Kringlehøa.  



 

Tekst og foto: Helene Nergård