2018-06-26 12

Ny bru over Svartåa

Tirsdag denne uka kom den nye brua på plass over elva Svartåa i Trollheimen. Brua er laget av Rennebu-Bjelken AS på Berkåk. Den ble fraktet til Storlidalen på Oppdal og videresendt med helikopter inn i Trollheimen. 


Flere bruer tatt av elva

Gjennom mange år har det vært prøvd med forskjellige tiltak for at bruene skulle stå imot is-forra og store vannmengder som elva fører med seg. Det er et spenn på over 20 meter over Svartåa, og utfordringen var at de gamle bruene måtte ha et fundament midt i elva. Den siste brua ble bygd for ca. 20 år siden, men for et par år siden ble den tatt. Da ble det bare bygd ei provisorisk bru over Svartåa til den nye brua kom på plass.

7 (10).jpg
Midlertidig bru over Svartåa. Nybrua i bakgrunnen.


Fraktet i fire deler

Det er firmaet Rennebu Bjelken AS som har stått for byggingen av den nye brua. Dette er det største spennet de har bygd, på ca. 24 meter.   

Produksjonsleder Torleif Bø forteller at utfordringen med dette prosjektet var at brua skulle fraktes og monteres langt inn i fjellheimen. Alt måtte stemme, fra fundament til bjelkene skulle heises på plass. En annen utfordring var vekta pr. element. Sluttresultatet ble ca. 2 tonn pr. element. Tirsdag denne uka kom fire element på plass. De ble transportert av helikopterselskapet Airlift med et Super Puma helikopter som kan løfte opp til 4 tonn.

2018-06-26 11.47.42 (1).jpg
Airlift sin Super Puma kan løfte ca. 4 tonn

2018-06-26 11.06.05 (2).jpg

3 (3).jpg
Produksjonsleder Torleif Bø ved Rennebu-Bjelken AS


Bruker gamle håndverkstradisjoner

Brua er bygd etter selvbærer-prinsippet. Det er 600 år gammel byggekunst som er tatt i bruk. Tannbjelken, som er grunnsteinen i mange av Rennebu-bjelken sine produkter, er basert på gamle håndverkstradisjoner der to bjelker med utskårne tenner blir forspent mot hverandre. Med dagens teknologi og hjelpemidler kan forspenningen utføres i mer kontrollerte former der en kan beregne bjelkenes bæreevne. Beregningene blir gjort av bedriftens egenutviklede programvare, og tennene blir deretter skåret ut av en datastyrt fres. Forspenning og testing av bæreevne blir gjort av en hydraulisk pressbenk.

- Alt fungerte som planlagt. Brua kom på plass, og nå gjenstår en del arbeid for å få brua helt ferdig forteller Torleif Bø.

Svartåa.jpg
Denne sommeren har Svartåa vært nesten tørrlagt. Men til tross for lite vatn i elva er det en utfordring å krysse den uten å gå over brua.
 

Viktig for fjellfolk og grunneiere

- Elva Svartåa deler Trollheimen i to. Denne elva er mektig og en kommer seg ikke over elva uten bru, forteller informasjons- og markedssjef Jonny Nils Remmereit ved Trondhjems Turistforening.

Sommer som vinter er det problemer med å komme seg over, derfor er denne brua som kom på plass et viktig ledd i Trollheimen. Denne brua er også viktig for sauebøndene som har sine dyr inne i fjellet, og en kan også kjøre over med snøskuter om vinteren.

9 (2).jpg
Trollheimshytta med Svartåa som renner forbi like ved 
 

Tekst og foto: John J Storholt