tp_leserinnlegg

Leserinnlegg

Mine tanker om kommunereformen

KrF, som de fleste partiene på Stortinget, mener tiden er moden for å se på kommunestrukturer fordi samfunnet har endret seg veldig mye siden 1960 tallet og den forrige reformen. Krf støtter reformen, men den skal være basert på frivillighet og den støtter ikke det nye inntektsystemet til kommunene.

Hvorfor endring? Oppgavene er blitt flere og mer komplekse. Det sies det er vanskeligere å skaffe rett kompetanse til små kommuner. Vi som brukere forventer mer og krever flere og bedre tjenester. Dette mener de som har satt igang reformen tiltross for at innbyggere i små kommuner er mest fornøyd med tjenestene. Kansje fordi vi ofte har en eldre befolkning som ikke er vant til å kreve. Det er oversiktlig i en liten kommune så vi ser lettere behovene til den enkelte.

Hva så med Rindal? Oppgaven vi politikere har fått er å se kommunen 10 - 15 - 20 år fram i tid. Det er vanskelig å spå, vanskelig å velge, kan vi klare oss alene? Vi merket ved siste års budsjettmøte at økonomien var vanskelig. Nå vil vi miste ca 500 tusen i overføringer om vi velger å være egen kommune. Går barnetallet enda mer ned, går overføringene også ned, det blir utfordrende.

Kommunaldepartementet har bedt fylkesmennene gi en tilrådning om framtidig kommunestruktur innen 1. oktober. Sier de fleste kommunene nei, hva gjør fylkesmannen da? Jeg er redd for at vi da blir tvunget inn i en retning vi ikke vil, en stor Kristiansund-kommune, region for å bevare Nord-Møre? Halsa sa nei til oss, Surnadal sa bare kom, vi kan drifte dere også, og da spør jeg meg om hva vi sitter igjen med i Rindal. Skal det først være en reform for framtiden bør vi være i et større fellesskap.

Jeg kommer til å gå for Orkdalsalternativet. Det blir en attraktiv region, godt næringsliv og sikkerhet for tilhørigheten til St.Olav, er viktig for meg. Ved å bli så store vil vi lettere få beholde noen tjenester i Rindal. Videregående skole har vi ved begge alternativene, arbeidsgiveravgiften og tilskudd til landbruket vet vi ikke noe om når det også er en regionreform på gang. Flere frivillige organisasjoner og idretten har tilhørighet til Trøndelag. Alene blir vi for små, tiltross for flere interkommunale tjenester som ikke bare er positivt i forhold til politisk økonomisk styring.

Ved å velge nå får vi være med å tilrettelegge for Rindals framtid. Venter vi, får vi ingen påvirkningskraft inn i en ny kommune. Vi kan fortsatt arbeide og reise til Surnadal eller Meldal, Orkdal uansett valg og hvor ofte har vi ærend på kommunehuset. Vi er Rindalinger uansett valg, og vi er like glad i Rindal uansett hva vi velger.

Håper dere stemmer, og jeg ønsker alle et godt valg!

Tove Flåtten
Kommunestyrerep. for KrF.