skitest 2

Edgars fotoarkiv ruller videre -

Lokalhistorie: Test av Landsem glassfiberski

Vi gir ordet til Edgar Kattem, som igjen er på plass med interessante bilder fra sitt fotoarkiv: - Etter at Magne Myrmo tok det siste VM-gull i langrenn med treski i 1974, ble skiprodusentene brått og nærmest panisk kastet ut i produksjonen av de nye glassfiberskiene. Det minnes i alle fall den som arbeidet på skifabrikk den tida. Jammen var det mye "prøv og feil" ei tid. Og i morgen, 23. februar, er det åpningsseremoni for VM på ski 2011 i Holmenkollen. Både Marit Bjøgen og Petter Northug har nok bedre kontroll enn dette på skia:
Edgar Kattem var en flittig bidragsyter på gamle Trollheimsporten. Vi er glade for å kunne kjøre reprise på dette stoffet - her fra ei hjelpekorpsøvelse i 1977. Du finner alt arkivstoffet til Edgar på Edgars fotoarkiv 1 (fra gammel-Porten), Edgars fotoarkiv 2010 og Edgars fotoarkiv 2011 under På Porten på den grå menylinja under bankannonsen når du er på Hovedsida på den raude menylinja.

Inge Grøseth betjener det nye tidtakerutstyret. I bakgrunnen er Harald Solvik opptatt med papirarbeidet.

Før langrennsesongen 1977/78 arrangerte Landsem Skifabrikk en storstilt test av årets serie av glassfiberski. Løpere som gikk på Landsemski deltok, sammen med kjente løpere av eldre årgang. Jeg minnes i alle fall Jon Landsem, som glei fortere enn Oddvar Brå - i utforbakke.
 
Ikke bare skia var moderne, tidtakerutstyret var imponerende etter den tid. Med "slalåmport" ved starten, og fotocelle som stoppet klokka når løperen hadde glidd bakken ned. Tida kom utskrevet på papirstrimmel med hundredels sekunds nøyaktighet. Imponerende nøyaktighet den tida!
 
Moderne var sikkert også skiskoene som Einar Østby hadde på. Han sto med tørkefille og gasslampe for å fjerne smurning fra et skipar. Tørkefilla tok fyr, og han slapp den ned på bakken og trampa på den for å sløkke. Skiskorne var av kunststoff, og den ene tok fyr. Men etter en rask tur ut i løssnøen var både skoen og tørkefilla sløkt.
 
Så mange kjente skiløpere samla på samme plass var en såpass stor begivenhet at jeg tok ut mer enn en hel film på denne skitesten. Her er to av bildene fra skitesten 27. november 1977. Det hele foregikk aust for Trollheim.
 
Berit Kvello (Aunli) ved starten. Harald Solvik fører stadig protokollen. Lengst bak til høyre ser vi Johan Landsem følge ivrig med.