Butikkhistorie-2

Edgars fotoarkiv fra gamle Trollheimsporten

Litt butikkhistorie fra 18. mars 2007

Fra sitt rikholdige fotoarkiv har Edgar Kattem denne gangen plukket fram litt "butikkhistorie fra vår nære fortid", nærmere bestemt fra vel 25 år siden - Trollheimsporten oppgraderer gammelstoff fra Edgar Kattem:
Edgars fotoarkiv 1 finner du her under På Porten (der du også finner mange andre arkivsider - blant anna Willys arkivdykk og Bjørn Tores arkivdykk) når du er på Hovedsida. Så også Edgars fotoarkiv 2010 og Edgars fotoarkiv 2011.


Mange butikkunder i Rindal som har levd ei stund, kjenner nok igjen disse. Fra venstre ser vi Inga H. Tørset, John O. Grøset og Olav Rindalsholt.
Butikkveteraner
Tidlig på 1980-tallet var tre butikkveteraner samlet for å få en utmerkelse
for sin lange innsats på daværende Rindal Samvirkelag. Til sammen hadde de 117 års tjeneste på butikkene i Rindal. De fikk nok flere utmerkelser for lang og tro tjeneste, men denne gangen var det organisasjonen Handel og Kontor som hedret dem med en utmerkelse for lang tids medlemskap i organisasjonen. Det var Inga H. Tørset, som startet på Rindal Samvirkelag i 1925 og arbeidet i første omgang til 1928. Så startet hun opp att i 1937 og arbeidet der til 1969 - og står oppført med 35 års tjeneste for Rindal Samvirkelag. Så var det John O. Grøset som startet opp som betjent på Nybø i 1937 og arbeidet der til 1971. Også han står oppført med 35 års tjenestetid. Og til slutt Olav Rindalsholt, som begynte på hovedavdelingen på Rindal i 1928. I 1950 ble han bestyrer på Sunna, og den stillingen hadde han helt til 1975. Og det blir 47 års tjeneste! 
 
Ei lita historie som Inga Tørset fortalte, om butikklivet på 1950-talet. Da var det store ting når det var "billigsalg på Samvirke". Prisene ble satt ned på ting som hadde ligget ei stund på lager, og folk strømmet til for å sikre seg varer til nedsatt pris. Det hendte at kundene måtte slippes inn i puljer, så det ikke skulle bli altfor fullt inne i butikken. Inga arbeidet for det meste ved "kles-disken" på Gammel-Samvirke. Der kunne det bli skikkelig travelt for betjeningen som måtte springe att og fram for å betjene kundene, og det kunne bli varmt inne på butikken.
En gang var det at Inga tok av seg genseren sin og hengte den opp ved disken. Men det skulle hun ikke ha gjort, for den ble solgt på "billigsalget". En kunde fant genseren til Inga og kjøpte den! Jeg har aldri hørt fortalt om Inga fant ut hvem det var som kjøpte genseren hennes på billigsalg.

Rart så fort tida går... Det er da ikke så lenge siden det såg slik ut ved Lomunda? Omkring 1980.

En skikkelig ruskversdag i Rindal sentrum, med takplater strødd omkring "Samvirke" slik det var før inngangen ble flyttet. Tror det var taket på elektriskavdelingen som ble tatt av vinden. Må innrømme at dette bildet ikke er mitt verk, det var i det gamle arkivet til "Indre Nordmør". Jeg klarte naturligvis ikke å sjå at alle bildene og filmene ble kastet i kontaineren da jeg var med på å legge ned dette aviskontoret. Så jeg tok med meg noen "svartsekker" med bilder og negativer. Håper at de som arbeidet i avisa omkring 1980, ikke tar det ille opp om jeg
offentliggjør et bilde fra stoff som jeg løftet opp att fra avfallkontaineren! Minnes noen av leserne dette uværet som rev av takplatene i Rindal sentrum?