Picasa

Kallajubiléet vil sette Surnadal på kartet

Om ett år, 9.november 2013, ville avdøde billedkunstner Kalla Skrøvseth fylt 100 år. En komité arbeider for ei stor markering av 100-årsjubiléet, og før helga la de fram noen av idéene for markeringa. Målet er å løfte denne fargeglade kunstneren fram som et fyrtårn for Surnadal!


Sjur Fedje, Nils Røv, Lilli Husby, Lars Skrøvseth og Karstein Telstad

.

Leder av komiteen, Lars Skrøvseth, orienterte om det foreløpige programmet som toppes av jubileumsdagen 9.november 2013. Målet er å løfte kunstneren Kalla Skrøvseth fram som et fyrtårn for Surnadal! Kalla var kunstneren som spredde glede gjennom sin fargebruk, Munch var kontrasten.

 

Generalsponsor for Kallajubiléet er Surnadal Sparebank, noe Skrøvseth var svært fornøyd med. Amfi, Talgø og Pipelife er også med blant sponsorene. Dermed er et viktig grunnlag lagt for jubileumsfeiringa.

 

Medlemmer i jubileumskomitéen er: Lars Skrøvseth, Mons Otnes, Lilli Husby, Odd Ingar Skrøvseth, Nils Røv, Karstein Telstad

 

Kalla Skrøvseth har ei interessant historie det er verdt å kjenne. Å ville bli kunstner – som kvinne – var ikke enkelt i 20-åra, like etter at kvinnene hadde fått allmenn stemmerett i Norge!

 

Det er viktig å dokumentere Kallas produksjon. Dette skal den profesjonelle museumsfotografen Sjur Fedje sørge for. Han var hovedfotograf for boka om Kalla som kom ut i 1983. I tillegg til avfotografering og registrering av bilder og utsmykninger rundt om i landet, vil han invitere folk som har Kallakunst til å komme til galleriet Kallastua på Tellesbø i Surnadal for at den skal bli avfotografert og registrert.

 

Aud Kirsti Røv, Kallas niese (t.h.), kunne fortelle at Kalla skrev brev. Ho har gått igjennom brevveksling mellom Kalla og søstra Signe. Det kasta nytt lys over livet til Kalla. Som barn hadde ho opplevd Kalla som den fine dama, fint kledd og bereist. Ho såg opp til henne. Mer om den mer private sida av Kalla vil bli presentert under et av de andre arrangementene i jubileumsåret.

 

Vi fikk også presentert deler av Kallas internasjonale virksomhet. Vi finner Kallakunst både i USA, Alaska, Canada, Taiwan, Hong Kong. 

 

Engelskmannen Stan Trevaskis oppdaga Kalla Skrøvseth gjennom et tilfeldig besøk i galleriet Kallastua på Tellesbø. Han ble så fasinert av Kallas kunst at han tilbød seg å lete etter Kallakunst i California da han skulle dit på julebesøk siste år. Han greide ikke å spore opp noe Kallakunst. Derimot fant han historisk avislektyre som dokumenterte Kallas besøk i den lille byen Monterey i 1949. Det henger et maleri som trolig er malt der i Kallastua.

 

I august var Marta Elise Skrøvseth Havdal (t.h.), også Kallas niese, til den vesle byen Petersburg i Alaska der ho hadde slektninger.  Kalla var der i to år og blant anna arbeidet ho på en reke- og laksefabrikk. Der hadde ho også malekurs for ei gruppe elever. Kalla malte et bilde for det nye sykehuset i Pittsburg. mange i Petersburg har norske røtter, og lokalavisa Petersburg Pilot hadde oppslag om Martas besøk og leiting etter malerier av Kalla Skrøvseth.

 

I jubileumsåret 2013 vil jubileumskomitéen sørge for at vi blir bedre kjent med Kalla Skrøvseth og kunsten hennes gjennom flere arrangement.

Hovedarrangementet blir i Surnadal kulturhus med foreløpig hemmelig, men spennende innslag, lover komitéen. Svein Sæter blir konferansier og Trygve Brøske musikkalsk leder. 

Avslutninga blir i Ranes kirke med salmer og sanger som betydde mye for Kalla, som også var sangerinne. I den sammenheng etterlyser komitéen lydopptak med Kalla som sangerinne.

 

Nedafor ser du noen av maleriene og mosaikkene som henger i Kallastua på Tellesbø, Surnadal.