230220 limawiha snurruåsen

God morgen 23. februar

God morgen på fastelavenssøndag! Fastelavn er et ord som stammer fra det nedertyske ordet for «kvelden før fasten», det vil si de siste tre dagene før fastetiden, den romersk-katolske kirkens fasteperiode på 40 dager før påske, ikke medregnet søndager.

Bildet over: @limawiha har tatt en fint bilde over Snurruåsen i Rindal. Vintersol og stille morgen.

I dag er det Torstein, Torunn og Tosten som har navnedag. Torstein = norrønt Þórr (guden Tor) + steinn (stein). Torunn = Þórr + unnr (elsket).

Brunei har nasjonaldag 23. februar, dagen det britiske protektoratet endte i 1984. Guyana feirer republikkens dag. Landet var britisk koloni til 1966, ble republikk 1970.

Fasten blir innledet med askeonsdag som er onsdagen 40 dager (søndager ikke medregnet) (6½ uke) før påskedag. Senere ble søndagen til fleskesøndag eller fastelavnssøndag, mandagen blåmandag eller også fleskemandag og tirsdagen hvitetirsdag eller fetetirsdag og tuventirsdag er inkludert i fastelavn. Enda senere ble fastelavn til én hel uke. Fastelavn er altså alt annet enn fastetiden, men er tidsmessig knyttet til den. Den minner folk antitetisk om den kommende fastetid.

Til fastelavn knytter det seg mange, til dels eldgamle, skikker som fra først av hørte til en hedensk vårfest. Skikkene henspiller derfor på overgangen fra vinter til vår. Best bevart er fastelavnsriset. Opprinnelig kunne fastelavnsriset brukes til å rise foreldre før de stod opp om morgenen, som et fruktbarhetssymbol. Risene skulle brukes for å vekke til live fruktbarheten til kvinner, dyr og trær. Baking av fastelavnsboller eller berlinerboller er utbredt i bakeriene helgen før fasten, og mange norske hjem baker boller med krem og syltetøy denne helgen.

Noen hendelser på denne dato:
1455 – Tradisjonell dato for publiseringen av Gutenbergbibelen, den første vestlige boken som ble laget i et trykkeri.
1893 – Rudolf Diesel får patent på dieselmotoren.
1919 – Benito Mussolini grunnlegger fascistpartiet i Italia.
1940 – Animasjonsfilmen Pinocchio blir lansert.
1944 – Hele det tsjetsjenske folket ble deportert til Kasakhstan og Kirgisistan.
1945 – Andre verdenskrig: Etter den amerikanske seieren i slaget om Iwo Jima, tar en gruppe amerikanske soldater seg til toppen av Surabachifjellet og blir fotografert idet de reiser det amerikanske flagget. Fotografiet vinner senere Pulitzerprisen.
1954 – Den første massevaksinasjonen mot polio tar fatt i Pittsburgh, Pennsylvania.
1987 – En supernova blir oppdaget i den største av Magellanskyene.
1991 – Gulfkrigen: Bakkestyrker krysser grensen mellom Saudi-Arabia og Irak og begynner med det bakkekrigen.

230220 storkphotomelhus_690x518.jpg
@storkphotomelhus har tatt dette flotte bildet av en gråsisik i Rindal

Vi i Trollheimsporten setter stor pris på alle de fine bildene som blir delt med oss. Tag bildene dine med #trollheimsporten du også, eller send ditt bilde på mail til redaktor@trollheimsporten.no.