Haglver - tidlig 76

Edgars fotoarkiv ruller videre

Gammelbildet: Tidlig vinter?

Edgar Kattem fortsetter å øse av sitt fotoarkiv, denne gangen et fargebilde fra 1976: Her var det jammen tidlig vinter, tenker vel de fleste når de ser dette gamle bildet. Og det skulle passe bra no som vinteren alt har meldt sin ankomst. Men nei da - bildet er tatt fredag 13. (!) august 1976, og viser litt av mengdene med hagl som kom den dagen aust i Romundstadbygda og i deler av Rindalskogen.

Edgar Kattem var en flittig bidragsyter på gamle Trollheimsporten. Vi er glade for å kunne kjøre reprise på dette stoffet - her fra ei hjelpekorpsøvelse i 1977. Du finner alt arkivstoffet til Edgar på Edgars fotoarkiv 1 (fra gammel-Porten), Edgars fotoarkiv 2010 og Edgars fotoarkiv 2011 under På Porten på den grå menylinja under bankannonsen når du er på Hovedsida på den raude menylinja.
 
Edgar Kattem fortsetter å øse av sitt fotoarkiv, denne gangen et fargebilde fra 1976:

Ekstra tidlig vinter?
Her var det jammen tidlig vinter, tenker vel de fleste når de ser dette gamle bildet. Og det skulle passe bra no som vinteren alt har meldt sin ankomst. Men nei da - bildet er tatt fredag 13. (!) august 1976, og viser litt av mengdene med hagl som kom den dagen aust i Romundstadbygda og i deler av Rindalskogen. De som opplevde dette haglveret glømmer det ikke så lett. På bildet ser vi hesjene på Kattem stå på snødekt ekre. Og enda verre var det lenger aust i Romundstadbygda.
 
Sjøl hadde jeg kjørt materialer til hyttebygging oppover Hølstovegen denne dagen, og dreiv med å stable opp og tekke på materialene da tordenveret og hagskura kom. Heldigvis sto bilen like attmed, så jeg berga meg inn i den da veret kom. Det var hagl med 3 - 4 centimeter i diameter som kom dettende ned. Det låt som om det gikk et ras over bilen. Etterpå var den gamle Datsunen full av bulker både på panser, tak og bakluke etter ishaglene. Det er helt sant!
 
Haglskura streifet over Romundstabygda på tvers, fra vestre delen av Langvasskjølen og såvidt nedover til Kysinga. Så gikk den over Tifjellet og nådde deler av Rindalskogen. Da jeg kom heim til Kattemmen låg enda haglene i tjukke skavler på vegen og ekrene. Men haglskura hadde gått over til kraftig regn. Jeg fann fram fotoapparatet og tok et bilde - etter at en god del var forsvunnet. Vi ser at hesjene på ekra Kysingåkeren står grøne mot kvit bakke. Heilt til venstre i bildet ser vi Granlia. Bildet er tatt med et gammelt og enkelt fotoapparat i dårlige lysforhold under striregnet, så kvaliteten er deretter. Men det får tjene som en illustrasjon over det kraftige haglveret.
 
Seinere har jeg snakket med fleire som var ute da dette sto på. Som han som låg knapt femti meter fra bilen sin borti Hølstoen - i ly under ei bølgeblikkplate han fann. Han våget ikke å springen turen til bilen! Er det andre som har minner om denne haglskura kunne det vært artig å høre.

Tekst og foto: Edgar Kattem