Gardister

Edgars fotoarkiv fra gamle Trollheimsporten

Gamle gardister - og litt feltskyting

Vi gir ordet til Edgar Kattem (gamle TP 3. mars 2007): - En bunke gamle bilder igjen. Disse bildene skulle kanskje ha vært på lufta for to uker siden, men jeg sender dem nå. Som et lite etterslep på feiringen av vår konges 70-årsdag. Og så er det jo sesong for feltskyting, så jeg sender et bilde fra feltskyting i gamle dager. Trollheimsporten oppgraderer fotoarkivet til Edgar Kattem:

Edgars fotoarkiv 1 finner du her under På Porten (der du også finner mange andre arkivsider - blant anna Willys arkivdykk og Bjørn Tores arkivdykk) når du er på Hovedsida. Så også Edgars fotoarkiv 2010 og Edgars fotoarkiv 2011.
 
Er det noen som har kommentarer eller innspill å komme med - er det bare å bruke redaktor@trollheimsporten.no.


Fire gardister stiller opp for fotografen. Året var 1937. Fra venstre Johan Sagøy (Hemne), Sigvald Kattem, Olav Moe (fra Hemne, flyttet seinere til Todalen) og Johan S. Løset.

For vel ei uke siden har vi feiret 70-årsdagen til kongen vår. Den gangen da prins Harald ble født for 70 år siden var det to rindalinger som tjenestegjorde som gardister, og på den måten var "nær begivenhetens gang". Det var Johan S. Løset og Sigvald Kattem. Sistnevnte hadde med seg et gammelt, enkelt fotoapparat den gangen, og tok noen bilder. De gamle negativene fra den gangen bærer preg av enkelt fotoutstyr, amatørmessig framkalling og heller dårlig lagring i flere tiår. Men noen av dem er såpass at det går an å få noen lunde brukbare bilder - 70 år seinere.
 
Sigvald Kattem minnes 70 år etter da nyheten om prinsens fødsel ble kunngjort: 21. februar 1937 var en søndag. På oppstillingen mandagen etterpå ble gardistene kommandert i "giv akt-stilling" da den offisielle meldingen ble lest opp for soldatene. Fem uker seinere ble prins Harald døpt, og det ble bestemt at gardistene skulle være med å gi et bidrag til dåpsgave til den nye prinsen. Ikke alle av soldatene var like begeistret for det - det ble nok antydet at familien som prinsen ble født inn i hadde det mer romslig økonomisk enn den vernepliktige soldatene! Men dåpsgave ble gitt, en hel daglønn for hver av soldatene. Og det var 20 eller kanskje var det 25 øre - ikke godt å huske etter 70 år.... (i dag er daglønna for en menig soldat 126 kroner, i følge en som er inne i tjeneste i dag). Og en eske tobakk kostet 45 øre, minnes Sigvald Kattem - så daglønna trengte nok soldatene.
 
Tre gardister i gardeleiren våren 1937. Soldaten til venstre er Johan Sagøy fra Hemne, i midten er Johan S. Løseth. Han har plukket en vårblomst, som vi ser. Til høyre er Nils Bjerkan fra Meldal (han falt i kampene ved Gratangen i 1940).
 
På skytebanen. Johan S. Løset tok dette bildet av sine soldat-kamerater på Gressholmen skytebane i Oslo. (Samme som Oslo Østre skytebane?). Nærmest kameraet, i feltjakke og stridssekk, er Nils Bjerkan fra Meldal. Den andre er Sigvald Kattem. Som vi ser er det skyting med "lang-krag" - gamle, trofaste Krag Jørgensen modell M1894. Det å ta på seg jobb som anvisere ved Oslo Østre skytebane i frihelgene var en måte å få litt ekstra betaling for soldatene i Garden den gang for 70 år siden.
 
Det er tid for feltskyting, og her er et gammelt bilde fra feltskyting ved Kattemsetra tidlig på 1950-tallet. Arrangør var Romundstadbygda Skytterlag. Dette laget ble stiftet i 1951, og varte fram til 1974 - med varierende aktivitetsnivå i løpet av disse 23 årene. I de første årene var aktiviteten stor, med 32 medlemmer i årsmeldingen for det første året. Feltskytingen, eller terrengskyting som det var kalt den gangen, var et av høydepunktene. Minst ett år ble denne feltskytingen holdt ved Kattemsetra. Skytterne gikk opp de bratte liene fra bygda og fram til setra med våpen og pakning for å samles til skytekonkurranse.

Feltskyting ved Kattemsetra tidlig på 1950-tallet. Nærmest i bildet ser vi Jon O. Helgetun, og ellers av tilskuere ser vi Lars Røen i mørk skilue. Av skytterne ser vi nærmest Reidar Helgetun, han som skyter i knestilling er Johan Nergård. Han har et kuttet "sivil-skjefte" på Krageren, med remmen festet i fremre skjeftebånd. Og så har han en stor diopter på rifla, en Tellefsdal diopter. De to andre skytterne har vanlig lang-Krag skjefte med remmen festet i bakre skjeftebånd. Mannen vi ser mellom Jon Helgetun og Lars Røen har også en Kragrifle med kuttet stokk og remfeste i fremre skjeftebånd.