Verneområdsstyret for Trollheimen, logo

Forvaltningsplan for verneområdene i Trollheimen

Forvaltningsplan for verneområdene i Trollheimen er nå godkjent både av verneområdestyret for Trollheimen og av Miljødirektoratet. Planen er tilgjengelig digitalt, men vil også være tilgjengelig i papirform hos servicekontorene fra 1. august.

Verneområdene i Trollheimen er etablert i perioden 1967 til 1999 gjennom ulike verneplanprosesser. De representerer nasjonalt viktige naturområder som skal forvaltes i et langsiktig perspektiv, i henhold til nasjonale mål og i tråd med internasjonale konvensjoner.  

I 2011 fikk Verneområdestyret for Trollheimen delegert forvaltningsmyndighet for verneområdene:

- Trollheimen landskapsvernområde

- Innerdalen landskapsvernområde

- Svartåmoen naturreservat 

- Minilldalsmyrene naturreservat   

 

Verneområdestyret har nå utarbeidet en ny felles forvaltningsplan for disse verneområdene som har til hensikt å gi en forutsigbar og helhetlig oversikt over forvaltningsutfordringer, forvaltningsmål og retningslinjer for ønsket og mulig bruk av verneområdene.  

Forvaltningsplanen er opptrykt og kan hentes i servicekontoret på kommunene Surnadal, Rindal, Meldal, Rennebu, Oppdal og Sunndal fra ca 1. august, eller på Verneområdeforvalters kontor i Rindal.

Forvaltningsplanen er også å finne i digital versjon under planer og publikasjoner på hjemmesiden til verneområdestyret for Trollheimen.

 
Gjennom forvaltningsplanen tydeliggjøres hva som er søknadspliktige tiltak og hva som kan skje uten særskilt dispensasjon. Ofte vil tiltak som kan skje uten søknad utenfor verneområdene kreve dispensasjon / behandling etter verneforskriftene om de skal kunne skje innenfor vernegrensen. Dette gjelder både motorferdsel, ulike byggetiltak (plattinger, gjerder og mindre tilbygg) m.m.  Verneområdestyret har den siste tiden registrert en del ikke omsøkte tiltak i verneområdet og oppfordrer den enkelte til å sette seg inn i hva som kreves av behandling for sine tiltak / sin aktivitet. Har du utført tiltak som ikke er omsøkt så forsøk å få rettet på dette ved å søke i etterkant, for å unngå uheldig oppfølging av forvaltningsmyndighet eller SNO. Sjekk også om du har gyldig dispensasjon for motorferdselen du utøver, så slipper du uventet reaksjon ved en eventuell kontroll.

Verneområdestyret ønsker en god dialog med brukerne av området, og vil at vi sammen skal greie å ta vare på verneområdene våre som viktige ressurser både for grunneierne, brukerne og lokalsamfunnene.

På vegne av Verneområdestyret for Trollheimen ønskes dere en god sommer!  

 

mvh
Hege Sæther Moen (e.f. leder i verneområdestyret for Trollheimen)

Verneområdeforvalter Trollheimen