Forvaltningsknutepunkt Rindal

Statens naturoppsyn og verneområdeforvalteren for Trollheimen har flyttet inn i nye kontorlokaler på Øvre Dalen i Rindal sentrum. Sammen utgjør de «forvaltningsknutepunkt Rindal».

Lars Olav Lund Hege Sæther Moen og Ola Eirik Bolme nytt forsøk.jpg
Lars Olav Lund, Hege Sæther Moen og Ola Eirik Bolme foran Hege sitt kontor på Øvre Dalen

Felles kontorsted

Hege Sæther Moen er verneområdeforvalter for Trollheimen. Da denne stillingen ble opprettet var det naturlig å legge kontorstedet til Rindal, der Lars Olav Lund i Statens naturoppsyn (SNO) allerede hadde kontorsted. Ola Eirik Bolme ved Statens naturoppsyn har også kontor her. Her har man fått samlet mye fagkunnskap, og samarbeidet er nyttig for alle parter.
 

Statens naturoppsyn

Lars Olav Lund er rovviltansvarlig for Statens naturoppsyn i Møre og Romsdal fylke. Han arbeider derfor mye med bestandsregistrering og skadedokumentasjon.

- Vi har også lokale rovviltkontakter i de ulike regionene, forklarer Lars Olav Lund

Lars Olav Lund har i tillegg oppsynet med Trollheimen Landskapsvernområde, og noen mindre verneområder i regionen, som Lomundsjøen naturreservat og Tågdalen naturreservat.

De ansatte i SNO blir også av og til koblet på oppdrag utenom de faste arbeidsområdene. I fjor deltok f.eks. både Lars Olav Lund og Ola Eirik Bolme i rotenonbehandlingen av Rauma.

- Statens naturoppsyn er et statlig feltorgan, forklarer Lars Olav Lund. - Vår jobb er å dokumentere, registrere og utføre vedtak.

Ola Eirik Bolme har et større geografisk arbeidsområde. Det er Dovrefjell, Sunndalsfjella Nasjonalpark og mindre verneområder i Sunndal, Nesset, Tingvoll og Halsa. Det blir mye reising, og han er ikke så ofte å treffe på kontoret.

Ola Eirik Bolme arbeider en del med bekjemping av fremmede arter. Et eksempel på en fremmed art er rynkerose. Dette er en forvillet hageplate som sprer seg aggressivt. De vokser opp som tett kratt på strender og i elveos.

Mink er også en svartelista art i Norge. Minkbestanden i Norge stammer fra oppdrettsmink som rømte på 20-tallet og 30-tallet. Det legges ned mye arbeid hvert år for å holde minkbestanden nede.

- Om ei uke eller to kommer et «Ut i naturen»-program om minkaksjonen på Smøla på NRK, forteller Ola Eirik Bolme.

Han har selv vært med i arbeidet for å holde minkbestanden nede på Smøla.  Der er det blant annet ternekolonier i skjærgården, som må holdes fri for mink.

- I år er det femte året at dette arbeidet pågår, og det er første året at det ikke er meldt om minkobservasjoner i området. Men man må starte på nytt hver vår, for det vil alltid komme flere mink fra landsida, forklarer Ola Eirik Bolme.

Det blir satt ut minkfeller langs strendene, men det er ikke nok. Man bruker også hund for å oppspore minken. Sjøfuglen berges hvis man går inn og tar minken om våren, slik at den ikke får formere seg og spre seg i de sårbare områdene.

Statens naturoppsyn (SNO) har svært innholdsrike nettsider. Les mer om de ansatte og arbeidsområdene deres her.


Verneområdeforvalteren

Hege Sæther Moen er verneområdeforvalter for Trollheimen. Hun tilbringer mer tid på kontoret enn kollegaene i Statens naturoppsyn. Hun er sekretær for verneområdestyret for Trollheimen. Formell arbeidsgiver er Fylkesmannen i Møre og Romsdal. Det gir ordnede arbeidsforhold og mulighet for egen faglig utvikling, og sikrer at kompetansen Fylkesmannen har kan nyttes i arbeidet med den lokale forvaltningen av verneområdene i Trollheimen. Verneområdeforvalteren har også noen arbeidsdager hos Fylkesmannen i Molde innimellom.

- Myndigheten som tidligere lå hos Fylkemannen ligger nå hos Verneområdestyret. Verneområdestyret består av ordførerne i Trollheimskommunene, to fylkespolitikere og to sametingsrepresentanter, forteller Hege Sæther Moen.

Trollheimsporten var innom da Verneområdestyret hadde sitt første møte på Øvre Dalen i februar.

Verneområdeforvalteren er underlagt Verneområdestyret for Trollheimen, og er ansvarlig for innstillingene til styret. Selv kan hun behandle motorferdselsaker som ligger innenfor vedtatte rammer i regelverket

Verneområdestyret kan bestille tjenester hos SNO både til å utføre arbeidsoppgaver og til å kontrollere at dispensasjoner er i tråd med vedtak, og samarbeidet med SNO er viktig i mange sammenhenger.

Øvre Dalen mars 2015.jpg
Øvre Dalen i Rindal sentrum. Statens naturoppsyn og verneområdeforvalteren bruker inngangen helt til venstre. Den nyoppstartede bedriften iTrollheimen bruker inngangen til høyre.