Onsdag
Onsdag Regn
10°
Regn
Laber bris
Torsdag
Torsdag Skyet
Skyet
Lett bris
DSC_0209

Rindal legekontor fikk celleteller

Fenomenal oppslutning om innsamlingsaksjonen

I november tok Odd Inge Løfald initiativ til en innsamlingsaksjon for innkjøp av celleteller til Rindal legekontor. Responsen var overveldende, og maskinen ble fullfinansiert innen få dager. Tirsdag morgen ble celletelleren installert på legekontoret.

Bildet over: Martin Oma, Mari Wold, Odd Inge Løfald og Marit Aune Dønnem.


Nyttig for flere pasientgrupper

Odd Inge Løfald var invitert til Rindal legekontor tirsdag morgen, da celletelleren ble levert og installert. Kommuneoverlege Mari Wold og Marit Aune Dønnem ved legekontoret i Rindal setter stor pris på den nye maskinen, som vil bli til nytte for flere pasientgrupper.

Martin Oma fra Bergman diagnostika, som leverer celletelleren, forklarte hvordan maskinen kan brukes. Den gir detaljert informasjon om innholdet i blodet til pasienten, og kan blant annet brukes til å skille virus fra bakterier, dersom pasienten har en infeksjon. Maskinen er også nyttig for pasienter med anemi (blodmangel), og ikke minst for kreftpasienter under behandling.

DSC_0206.jpg
Martin Oma viser utskriften av blodverdier og forklarer for Odd Inge Løfald hvordan den kan brukes.
 

Denne typen blodprøver har rindalinger tidligere vært nødt til å ta på sykehus. Dette har vært en stor belastning for mange, ikke minst for kreftpasienter som må ta en slik analyse av helsetilstanden før hver cellegiftkur. Det kan være en stor belastning både for pasient og pårørende når man må reise til sykehus, ta blodprøve, vente på resultat av analysen, og så kanskje bli sendt hjem igjen uten å få behandling, dersom det viser seg at helsetilstanden er for dårlig til at man kan tåle cellegiften.

Nå kan pasienter i Rindal få tatt denne blodprøven på det lokale legekontoret, og for de sykeste pasientene kan hjemmetjenesten ta blodprøve og ta det med inn hit til analyse. Det vil bli en stor lettelse for mange, samtidig som det gir en samfunnsøkonomisk gevinst.


Takknemlig for alle bidrag

Odd Inge Løfald setter stor pris på oppslutningen om innsamlingsaksjonen. Det kom inn hele 215.000 kroner. På VIPPS kan han ikke se hvor pengene kommer fra, men han antar at nærmere halvparten av summen kommer fra privatpersoner. Rindal kommune, Rindal Sanitetsforening, Rindal Sparebank og andre bedrifter har bidratt, i tillegg til Hjemmetjenestens gavefond og minnegavene fra Ingrid Løfalds begravelse.

Dermed ble det også nok penger til å kjøpe et transportabelt EKG-apparat. Det blir bestilt etter jul. Resten av pengene vil bli avsatt til et konkret formål for den samme pasientgruppa i forbindelse med den kommende oppgraderingen av Rindal helsetun.

– Det var moro å arbeide med dette, for responsen var overveldende! Det viser at det er en stor gruppe folk som føler at dette angår dem. Før eller senere kommer de fleste borti kreft eller annen alvorlig sykdom, enten som pasient eller pårørende, sier Odd Inge Løfald.

DSC_0196.jpg
Celletelleren gir raskt svar.