Kjempespringfrø 2012

Edgars fotoarkiv 2012

Et "nytt" ugras

Det ser ut som om plantearten kjempespringfrø (bildet) har økt voldsomt de siste to - tre åra. Før var det stort sett langs elvabreddene en fann denne planten. Men nå dukker den opp som ugras midt ute på ekrene har jeg sett i sommer. Det er Edgar Kattem som slik filosoferer litt innafor hobbybotanikken (Nå med kommentar):

Kjempespringfrø. Noen eksemplarer er mye lysere enn den på bildet.

Og når en kjører fylkesvegen mellom Rindal og Surnadal ser en det lyser i de rødlilla blomtrene til kjempespringfrø (over) nesten heile vegen nedover dalføret.

Noen eksemplarer har lysere blomster, lyst rosa - nesten kvite. De kan bli over 80 cm høye, og de danner svært tette bestander. De har en effektiv måte å spre frøene på. Når frøene er modne og frøkapselen tørker, sprekker kapselen med ett lite "smell" og spruter frøa utover. Derav navnet springfrø.

Før var vanlig springfrø (under), med gule blomster mer vanlig. Men etter som kjempespringfrø har blitt langt mer vanlig er det mer sjelden og se den gule arten. Konkurrerer disse to artene i samme plantefamilie med hverandre så kjempespringfrø fortrenger vanlig springfrø? Er det noen med kunnskaper om botanikk som kan si noe om dette? Da er det bare å komme med kommentarer: redaktor@trollheimsporten.no.

Tekst og foto: Edgar Kattem

Trollheimsporten har fått en kommentar til Edgars fotoarkiv 2012, Et "nytt" ugras:

Kjempespringfrø er på Svartelista for Norge 2012, det vil si det er en fremmed og uønsket art med svært høy økologisk risiko.

Faktaark fra Artsdatabanken:
http://databank.artsdatabanken.no/FremmedArt2012/N61721

Med vennlig hilsen Ola Eirik Bolme

Edgars Fotoarkiv finner du her under På Porten (der du også finner mange andre arkivsider - blant anna Willys arkivdykk) når du er på Hovedsida. Sjå også Edgars fotoarkiv 2010, Edgars fotoarkiv 2011 og Edgars fotoarkiv 2012, der du finner dette stoffet.  Sjå også Edgars Fotoarkiv 1, Edgars Fotoarkiv 2 og  Edgars fotoarkiv 3! Det er mye å finne fra Edgar Kattem på Trollheimsporten. Utgangspunktet er Edgars Fotoarkiv under På Porten på den grå menylinja når du er på Hovedsida på den raude.
 
 
Har du kommentarer eller innspill til dette bruk redaktor@trollheimsporten.no.

Vanlig springfrø: