Åse Børset lunsjmøte 2

Eiendomsskatt og Trialog på lunsjmøte

Åse Børset presenterte sin sin nye bedrift Trialog på Rindal Næringsforum sitt lunsjmøte mandag. De frammøtte fikk også en oppdatering om arbeidet med innføring av eiendomsskatt i Rindal kommune.


-Det var godt oppmøte på lunsjmøte på Saga Trollheimen Hotel mandag. Første sak på programmet var en oppdatering om arbeidet med innføring av eiendomsskatt i Rindal kommune, ved økonomisjef Bjarne Nordlund og Marvin Røen, som er leder i den sakkyndige nemnda for eiendomsskatt.

- Det er mye å tenke på i denne prosessen, sa Marvin Røen - Prinsipielt prøver vi å få det så rettferdig som mulig, og så enkelt og forståelig som mulig. Den viktigste oppgaven min er å høre hva dere sier, og ta det med meg videre, sa han. 

Han forklarte at man prøver å sette takstene så lavt som mulig, men samtidig må det være reelt i forhold til omsetningsverdien. Verdien må også ses i forhold til takstene i nabokommunene.


Næringseiendommer takseres på nytt

Økonomisjef Bjarne Nordlund forklarte at man nå kjører en helt ny runde med taksering av næringseiendommer i kommunen. Det blir også ny takst på næringseiendommer som har vært pålagt eiendomsskatt før. Kommunen har leid inn profesjonell hjelp fra firmaet ESKAN AS for taksering av næringseiendommene. Her må man også bruke noe skjønn, men økonomisjefen tror likevel ikke at noen vil få sjokk når de mottar eiendomsskatt-fakturaen i mars neste år.

Det har også kommet med en del mindre næringseiendommer som ikke har betalt eiendomsskatt tidligere.

- Den sakkyndige nemnda har stor myndighet når det gjelder takseringen, særlig for næringseiendommer, sa Bjarne Nordlund. - Nemnda har så langt gjort en utmerket jobb, la han til. 


1600 boliger og fritidseiendommer takseres

Når det gjelder taksering av boliger og fritidsboliger lager nemnda et grunnleggende system, der det ikke blir så mye rom for skjønn. 

I sommer var ungdom fra idrettslaget rundt på besiktigelse av eiendommene, og det arbeidet var grovt sett ferdig i september. Ca 1600 boliger og fritidsboliger skal takseres. 

Nå jobbes det for fullt med å registrere alle eiendommer som rett type eiendom, samt areal. Landbrukseiendommer er fritatt for eiendomsskatt, men skal også registreres i systemet. På landbrukseiendommer er det bare bolighus som skattlegges.

Den sakkyndige nemnda skal etter planen være ferdig med sin jobb i slutten av november. Endelig behandling i kommunestyret skjer i desember.

Det skal velges ei klagenemnd for eiendomsskatt.
 

Åse Børset lunsjmøte_690x396.jpg


Presentasjon av Trialog

Åse Børset henvender seg i stor grad til bedriftsmarkedet med sitt nye firma Trialog.

- Jeg jobber blant annet med typekartlegging, det at vi er forskjellige som typer, sa hun.

El-Watch AS har vært prøvekaniner for verktøyet "Diversity Icebreaker". Ved å kartlegge de ulike typene, og legge det fram på en positiv og humoristisk måte kan man le litt av andres særegenheter, i stedet for å bli sinte på hverandre, mener Åse Børset.

Gjennom "teamkompasset" kan hun kartlegge de ulike medarbeidernes styrker og svakheter, og sette sammen team på en best mulig måte. Teamkompasset kan også brukes til så mye mer.

Les mer om Trialog her på Trollheimpoerten: Bedre kommunikasjon med Trialog,

Trialog sin egen hjemmeside finner du her: trialog.no

Åse Børset fortalte at hennes firma har mye til felles med kontor-naboen iTrollheimen. Begge har kontor på Øvre Dalen i Rindal sentrum. De to bedriftene har så smått begynt å ta på seg oppdrag sammen.