Rulekake-rulling 1

Den glømte verdensrekorden?

Edgar Kattem leverer trofast fotografier og glimt fra vår nære historie. Denne gangen er det et innslag av det mer humørfylte slaget - det ble verdensrekord og dette sto første gang på Trollheimsporten 9. juni 2007:

Edgars fotoarkiv 1 finner du her under På Porten (der du også finner mange andre arkivsider - blant anna Willys arkivdykk og Bjørn Tores arkivdykk) når du er på Hovedsida. Så også Edgars fotoarkiv 2010 og Edgars fotoarkiv 2011.


Snart halvveis, her passerer gjengen Holtkleivan med Ove Inge Ranheim i front. Litt uheldig her kanskje, rullekaka har lagt seg på tvers av fartsretningen.

Den glømte verdensrekorden???
Det var en gang - for omtrent 29 år siden - at sju livate karer bestemte seg for å sette en verdenrekord. De fant ut at da var det aller enklest å satse på noe som ikke var gjennomført tidligere. Og valget falt på rullekakerulling!
 
De bestemte seg for å rulle rullekake tvers over Rindal kommune, fra Meldalsmerket ved Storholten til Surnadalsmerket nede ved Kvammen. Opplegget var ganske profesjonelt, med brev der de innkalte pressen til å overvære seansen. Brevet var undertegnet Rindal IL Supporterklubb.
 
Sjøl hadde jeg så smått begynte å fotografere og skrive litt som frilanser for Tidens Krav, og min seinere kollega på Surnadalskontoret, Anders Todal, tildelte meg oppgaven å dekke dette.
 
Søndag 26. august 1978 startet de opp, og jeg tok et par turer for å fotografere den glade gjengen underveis. Av en eller annen grunn var jeg eneste journalist som dekket dette. I alle fall så vidt jeg minnes i dag.
 
Karene brukte storparten av dagen på dette, og sleit ut mange rullekaker på turen. På siste del av dagen plasket regnet ned. Men de klarte det.
 
Denne litt sprø verdensrekorden ble nok omtalt bare i Tidens Krav, og har vel gått inn i rekken av de noe mer anonyme rekorder. Eneste premien for innsatsen fikk de og fra Tidens Krav - Anders Todal ordnet med løyve til å kjøpe inn den fineste rullekaka (!) han fant hos den lokale bakeren med innskrift "Gratulerer med verdensrekorden".
 
Men alt var ikke slutt med dette. Noen dager etter at bilde og reportasje hadde stått på trykk i TK dukket det opp et skarpt leserbrev fra en dame på Tingvoll. Hun fordømte sterkt slikt sløseri med mat. Det faktum at det var gamle rullekaker som var plukket opp av avfallsdunkene på samvirkelagsfilialen Sunna i Rindal, var liksom ikke noe gangbart argument. Det hadde vel vært bedre å kaste dem direkte på dungen, og ikke rulle dem tvers over Rindal kommune først.
 
Slik ja, der ruller kaka slik den skal gjøre!
 
Endelig, målet er nådd. Surnadalsmerket passeres i plaskende regnvær.
 
En velfortjent kvil etter at målet er nådd. Foran fra venstre Bård Gåsvand, Oddbjørn Heggem og Oddbjørn Grytbakk. Bak fra venstre Svein Gausemel, Ove Inge Ranheim, Tore Bjørnås (han er søskenbarn til Oddbjørn Heggem og bosatt på Hønefoss. Han ble kalt "Tore Hønefoss" når han var på besøk i Rindal) og Arne Bolme.