Stemningsbilde Øraende

Vil opprette Ørafond

Tirsdag 12. juni kan formannskapet i Surnadal si ja til opprettelsen av Ørafondet, en tilskuddsordning for huseiere på Surnadalsøra. Fondet skal motivere og bidra til forskjønning og utvikling av Surnadalsøra.

Bildet over: arkivbilde fra Øramartnan 2016.

Formålet med Ørafondet er å motivere og stimulere til utvikling, vern, vedlikehold og forskjønning av Surnadalsøra med særlig fokus på trivsel og bolyst, samt legge til rette for at kulturnæring og reiselivsnæring finner det attraktivt å drive og etablere seg der.

Mange huseiere på Surnadalsøra står nemlig ovenfor spesielle krav og potensielt større kostnader enn ordinært når det gjelder restaurering av bygninger og uteareal, da deler av området har vernestatus (se kartillustrasjon under) og er underlagt verneplan.

Det eksisterer allerede en tilskuddsordning til forundersøkelser eller arkitektfaglig bistand fra Møre og Romsdal fylkeskommune på 5.000 kroner, mens Ørafondet, som belastes næringsfondet, stiller 100.000,- pr. år i tre år til disposisjon. Tilskuddene kan blant annet gis til utskiftning av fasader, tak og vinduer, maling av fasader, rydding og andre forskjønningstiltak ute. Både private, bedrifter, stiftelser, foreninger og sameiere som huseiere kan søke.

I tillegg håper kommunen å få private aktører og bedrifter med på laget til å utvide fondet. Blir forslaget vedtatt vil første tildeling være klar allerede høsten 2018.

Surnadalsøra verneområde.png

Tilskuddsordningen vil gjelde huseiere innenfor den røde boksen, da dette området er underlagt verneplan.

 

En perle

Initiativet kom opprinnelig fra Surnadalsøra velforening, forteller saksbehandler og kommunalsjef Næring og utvikling Karin Halle. Hun har i samarbeid med rådmann Knut Haugen over lenger tid jobbet med ulike fagfolk og innbyggere på Øra for å få til en ordning som ifølge henne «presser der det skal» og vil fungere godt.

Halle peker på at både næring og kultur har hatt en oppblomstring på Surnadalsøra. Hammerstuene, Surnadal Billag, keramikere, kunstnere og blikkenslagere holder til i området – og flere vil det forhåpentligvis bli.  

Halle tror renoveringen av fasaden på billaget har inspirert flere til å tenke i samme baner, og kommunen vil bidra til at flere lykkes med nettopp dette.

- Surnadalsøra er en perle, og kommunen vil være med på den positive utviklingen ved å lage Øra så fin som den kan bli, sier Halle.