brit og beate

Koronaviruset og kunstnerne:

Brit Dyrnes: – Har tapt tid og inntekt i koronatiden

Koronaviruset og de medfølgende restriksjonene setter blant annet kunstnere i en svært vanskelig situasjon - også i Rindal og Surnadal. Vi tok en prat med Brit Dyrnes, Inga Dalsegg og Jon Arne Mogstad, som alle merker hvilke store konsekvenser den pågående situasjonen har for virksomheten deres.

Ingressfoto: Brit Dyrnes (t.v.) i forbindelse med åpning av utstillingen "Relasjoner#2" i Finstuå, Surnadal kulturhus. Til høyre er kunstnerkollega Beate Gjersvold.

Dette er saken om Brit Dyrnes.

Trykk her for å lese saken om Inga Dalsegg.

Trykk her for å lese saken om Jon Arne Mogstad.
 

Brit Dyrnes er kunstner med base i bygget til tidligere Stangvik Sparebank på Kvanne. Avlyste utstillinger og tapt arbeidstid er en del av konsekvensene koronatiden har hatt for keramikeren fra Trondheim.

– Jeg er i en veldig spesiell situasjon, sier Dyrnes. Jeg har bostedsadresse i Trondheim og næringsadresse på Kvanne. Dyrnes og mannen bor i Trondheim, og har hytte i Stangvika. I tillegg har Dyrnes etablert seg med kjeramikkverksted i de tidligere lokalene til Stangvik Sparebank. 

Da det kom oppfordring om å ikke krysse kommunegrensene, var hun usikker på om hun skulle være i Trondheim eller på Kvanne, men valgte familielivet i Trondheim.

– Resultatet var at jeg gikk glipp av 5 uker med arbeidstid, sier hun. I sommer skal hun ha en stor separatutstilling i Bergen, og planen var å bruke tiden fram til da med å jobbe med nye verker. Nå er hun tilbake til Kvenna, og jobber lange dager for å ta igjen den tapte tiden.

Tidligere i år hadde Brit Dyrnes utstilling i Surnadal sammen med billedkunstner Beate Gjersvold. I løpet av utstillingstiden ble Kulturhuset stengt, så utstillingen ble noe amputert. Etterpå skulle Dyrnes og Gjersvold etter planen flytte utstillingen til Orkdal. Dette ble også avlyst.

Brit Dyrnes forteller at hun sammen med flere andre kunstnere driver et kunstsenter i Italia. Der arrangerte de en digital utstilling med frivillig betalingsording. Inntektene gikk til vanskeligstilte, blant annet et sykehus i nærområdet.

Det var god respons, men det forutsetter at en har fagfolk som kan ta seg av teknologien, så det er en stor jobb å gjennomføre, sier Dyrnes.
 

Vanskelige regler

Dyrnes forteller at hun har såkalt garantiinntekt fra staten, det vil si en grunnlønn, men at hun er avhengig av inntekten fra salg av kunst i tillegg. Å etablere og drifte verkstedet på Kvenna er ikke gratis.

Hun mener reglene for kompensasjon for kunstnere er vanskelige å forholde seg til, det er vanskelig å vite hva en har krav på. Hun vil imidlertid søke om støtte fra Surnadal kommune om støtte for tapt næringsinntekt.

Dyrnes har hatt en del offentlige utsmykningsoppdrag, men mener at Møre og Romsdal fylkeskommune har mye å gå på når det gjelder bruk av utsmykning av offentlige bygg og uterom, og at her ligger Trøndelag foran.


Kommunen bryr seg

Kunstneren sier at hun føler seg godt mottatt i Surnadal, og at det virker som om kommunen gjerne vil ha aktivitet, at noe skal foregå. Særlig vil hun berømme kommunalsjefen for næring og utvikling.

– Karin Halle ringte til meg for å høre hvordan det gikk. Da ble jeg nesten rørt, sier Dyrnes. Man føler at kommunen også bryr seg om de små tiltakene. Det hadde ikke skjedd i Trondheim, for å si det sånn, sier hun.