Onsdag
Onsdag Kraftige regnbyger
Kraftige regnbyger
Laber bris
Torsdag
Torsdag Skyet
Skyet
Lett bris
amund phil strand3

Amund flytter til Telemark for å satse på sjakk

I august setter 16 år gamle Amund Pihl Strand fra Surnadal kursen mot Skien hvor han starter som elev på Telemark toppidrettgymnas. Med stormester Kjetil Lie som lærer vil han få en unik mulighet til å fordype seg i sjakken.

Telemark toppidrettgymnas er en privat videregående skole som tilbyr flere ulike idretter som programfag på studiespesialisering. Skolen startet opp med toppidrett sjakk i 2018, og er et tilbud for elever som ønsker å kombinere en satsing på sjakk med videregåande skole. Faget undervises av stormester Kjetil Lie som blant annet har vunnet to norgesmestertitler i sjakk, og har vært sekundanten til verdensmester Magnus Carlsen. Lie er for øyeblikket rangert som nummer seks i Norge. 

Amund Phil Strand fikk øynene opp for sporten som 11-åring etter å ha sett Magnus Carlsen i aksjon i VM, og meldte seg etter hvert inn i Kristiansund sjakklubb hvor han hver tirsdag trener via Skype. Han har deltatt i to norgesmesterskap, og interessen for sjakk blir stadig større. Det går knapt en dag uten at Amund spiller et parti sjakk over internett. Når muligheten til å få sjakk på timeplanen dukket opp, var Amund sikker i sin sak. 

- Dette er en unik mulighet for meg til å fordype meg i sjakken og bli en bedre spiller. Jeg har ambisjoner om å bli en del av norgeseliten. Det å kunne få spille sjakk med gode spillere hver dag, og få en lærer med høy kompetanse vil hjelpe meg på veien mot målet, sier Strand. 

Med kun åtte elever på vg1 toppidrett sjakk, vil Amund og hans medelever få tett og god oppfølging av Kjetil Lie. 

- Vi skal ha seks timer i uka med sjakk, og to fysiske økter i tillegg. I likhet med andre idretter er det viktig å være i god fysisk form som sjakkspiller, sier han.

Vil bli en av Norges beste
16-åringen fra Surnadal har et klart mål om å bli en av Norges beste sjakkspillere, og er villig til å legge ned den innsatsen som trengs for å nå målet. 

- Jeg startet nok litt for sent med sjakk til å kunne bli stormester, men jeg skal bli en del av norgeseliten, sier Amund bestemt. 

Fra 5. - 13. juli arrangeres NM i sjakk i Larvik, hvor Amund skal representere Kristiansund sjakklubb. Dette er tredje gang Amund deltar i NM, og han føler han er bedre forberedt enn noen gang.

- Jeg blir stadig bedre, og har en meget god følelse foran mesterskapet. Om jeg klarer å spille på mitt beste, så er det ikke umulig at jeg vinner klassen min. Det er vikig å sette seg store mål, smiler han.

Hva er det med sjakk som er så fasinerende? 
- Når du først blir bitt av basillen, så blir du oppslukt av spillet. Langsjakk er min favoritt, og det er ingenting som slår følelsen av å sitte og pine motstanderen i senk. Da koser jeg meg skikkelig, smiler Amund. 

amund phil strand2_690x380.jpg

- Glad jeg aldri mer skal ha kunst og håndverk 
Amund avsluttet i juni skolegangen på Surnadal ungdomsskule, og kan fortelle at han liker teoretiske fag aller best - noe som ikke er så uvanlig for en sjakkspiller. 

- Jeg liker matematikk, naturfag og samfunnsfag best. Så er jeg utrolig glad for at jeg aldri mer skal ha kunst og håndverk, ler han. 

Har du tenkt noe på hva du vil studere etter videregående?
- Det eneste jeg vet er at det er umulig å leve av sjakk. Det er det kun en nordmann som har klart. Jeg vet ikke hva jeg vil studere videre, eller hva jeg vil jobbe med når jeg blir stor. Nå får jeg først tre år i Telemark, så får vi se hva fremtiden bringer. 

I Telemark starter en ny epoke med hybelliv langt unna mor og far. Amund innrømmer at han er spent, men aller mest gleder han seg til å prøve noe nytt.

- Jeg skal bo på hybel sammen med en sjakk-kompis fra Ålesund, og det tror jeg skal gå fint. Jeg gleder meg til å stå på egne bein.

Er du flink til å lage mat og gjøre husarbeid?

- Haha, nei. Det er jeg virkelig ikke, så det blir helt klart ei utfordring. Men jeg må vel bare lære meg det. 

Stormester Kjetil Lie sier at han gleder seg til å få Amund som elev.

- Amund er et svært spennende talent. Han var på besøk hos oss i november i fjor, og flere av daværende elever bemerket hans talent, noe jeg også med all tydelighet kunne se. Veldig spennende, sier Lie til Trollheimsporten. 

Tips en venn Skriv ut